O noua coliziune intre Sea Shepherd si vanatorii japonezi de balene

Vasul organizatiei de mediu Sea Shepherd, Sterve Irwin, s-a ciocnit din nou cu Yusin Maru 2, o nava japoneza, cand vasul militantilor a incercat sa blocheze transferul unei balenei moarte pe rampa vasului Nissin Maru, informeaza Reuters. Coliziunea a avut loc vineri in Oceanul Antarctic, iar incidentul a provocat reactii dure la Tokyo.

Nimeni nu a fost ranit in incidentului care a provocat pagube minore la pupa vasului japonez, au precizat militantii impotriva vanatorii de balene. “Eram pe cale sa impiedicam transferul de pe Yusin Maru 2 cand Yussin Maru 1 a venit direct in fata prorei sa ne blocheze”, a declarat Paul Watson, capitanul navei Steve Irwin.

“Nu am putut sa mentin directia fara sa lovesc Yussin Maru 1. Am incercat sa dau inapoi, dar din cauza miscarii lui Yussin Maru 2, coliziunea a fost inevitabila”, a spus el.

Watson a spus ca ciocinrea a rezultat in deteriorarea unei bare de la spatele vasului japonez, desi nu au existat victime. Cu toate acestea, autoritatile japoneze au protestat imediat. “Este un act de violenta de neiertat”, a spus Shigeki Takaya, un director adjunct al Departamentului pentru Pescuit in Apele Internationale din cadrul Ministerul pentru Pescuit japonez.

Autoritatile japoneze au mentionat ca incidentul a fost continuarea unor proteste din ziua anterioara ale grupului militant, cand acesta a aruncat cu sticle cu acid in vasele japoneze sau cu franghii in apa pentru a le bloca elicele. Dupa aceea, nava Steve Irwin a urmarit Nissin Maru pentru a impiedica aducerea balenelor la bord.

Sea Shepherd Conservation Society a fost invinovatita pentru ciocinirile din ultimii ani cu flota japoneza din Antarctic, precum si pentru imbarcarile pe vas sau pentru atacurile cu bombe urat mirositoare.

Tacticile sale au fost indelung criticate atat de gruparile ce sustin vanatoarea, cat si de ceilalti ecologisti, desi a atras si sustinatori cunoscuti.
Guvernele Australiei si al Noii Zeelande se opun vanatorii de balene practicata de catre japonezi, dar le-au cerut atat celor pro cat si celor contra vanatorii sa nu instige la violenta in Oceanul Arctic.

Vanatoarea anuala de balene din Japonia are drept scop capturarea in medie a 900 de balene. Desi Japonia a stopat oficial vanatoarea de balene datorita unui moratoriu mondial din 1986, aceasta continua sa captureze sute de balene din cauza unei brese ce permite vanatoarea in scopuri stiintifice. Mare parte din carnea de balena ajunge pe rafturile supermarketurilor si pe mesele din restaurante.

Foto: Reuters

spot_img

Ultimele știri