O nouă centrală electrică cu sistem de stocare ar putea revoluționa sectorul energiei regenerabile

În câteva săptămâni, în Irlanda va începe construirea unei centrale electrice cu un sistem de stocare a energiei, care ar rezolva problema deficitului de aprovizionare atunci când nu există suficient soare sau vânt, informează the Guardian. Acest sistem ar putea revoluționa procesul de integrare a energiei regenerabile în furnizarea de electricitate.

4730413624_6ba52e5231_z

Centrala va utiliza o volantă cu motor, ca să valorifice energie cinetică din rețea în momentele de supra-aprovizionare. Energia va fi apoi eliberată din turbinele scufundate, în momentele cu deficit de aprovizionare.

Proiectul va fi implementat în Rhode, Offaly, și ar trebui să se lanseze în comerț în 2017, cu o capacitate de funcționare de 20MW.

Deși inițial sistemul se va alimenta cu energia din rețea – curată și convențională deopotrivă – acesta are potențialul de a rezolva dilema operatorilor de sisteme de transmisie, în ce privește modul de stocare a unor cantități mari de energie create în timpul condițiilor bune de soare sau vânt, așa încât să fie folosite instant atunci când se schimbă vremea.

În momentul de față, astfel de deficite sunt compensate cu generatoare pe bază de combustibili fosili, cum sunt centralele pe bază de gaz sau cărbune, sau cu sisteme de stocare prin pompare hidro. Spre deosebire de generatoarele convenționale pe bază de cărbune sau gaz care au un raport de eficiență de 35-40 de procente, volanta funcționează la un maximum de eficiență de 85-90 de procente.

„Volanta hibrid e o inovație care are potențialul de a revoluționa piața serviciilor de sistem, decuplându-și aprovizionarea de la generarea de energie electrică, livrând servicii de sistem mai puțin consumatoare de energie”, a declarat Jake Braken, un director de cercetări al proiectului Schwungrad Energie. „În Irlanda avem o limită maximă de 50 de procente pentru cantitatea energiei din surse regenerabile intermitente pe care o putem lua la un moment dat. Dar Eirgrid (operatorul sistemelor de transmisiuni irlandez) caută să crească cantitatea la 75 de procente în următorii zece ani, iar sistemul nostru are potențialul de a facilita acest lucru”, a mai spus el.

În centralele electrice cu volantă, conductele avansate din fibră de carbon, cu o înălțime de până la trei metri și late de un metru, plutesc pe niște magneți în interiorului unui vid, și sunt filate de energia electrică într-un mediu aproape fără frecare, până energia este din nou necesară în rețea.

Impactul acestei noi tehnologii va fi urmărit cu interes la Bruxelles, unde vicepreședintele uniunii energetice în Uniunea Europeană, Maroš Šefčovič, a cerut săptămâna trecută o revizie generală a rețelelor europene din ultimul secol, pentru un viitor în care acestea vor transporta date, produse, servicii și, de asemenea, energie. Uniunea Europeană prevede un viitor în care rețelele devin receptive instant la nevoile consumatorilor, permițând oamenilor să vândă înapoi la rețeaua electrică surplusul de energie din panourile solare sau din mașinile electrice.

În prezent, „sunt multe străzi în UE unde, dacă conectezi cinci mașini electrice în același timp, tot cartierul va intra în pană de curent”, a spus Šefčovič. „În curând vom vorbi despre multe mii de mașini electrice pe drumurile noastre, iar pentru asta avem nevoie să ne asigurăm că rețelele noastre sunt inteligente, rezistente, și pot face față unor cereri noi care nu există încă astăzi aici”, a mai spus el.

Unul dintre co-designerii proiectului irlandez, profesorul Noel Buckley de la Universitatea din Limerick, a spus că acest sistem va fi în măsură să facă legătura între diverse rezerve de energie regenerabilă și cererea consumatorilor, oricând ar fi nevoie. „Rețeaua e proiectată să funcționeze la 50 de hertzi, iar când există un dezechilibru între cerere și ofertă, frecvența începe să se schimbe. Când intensitatea vântului scade, capacitatea de generare scade și ea, și chiar dacă vântul se întoarce în câteva minute, tot trebuie să ai ceva energie pe care să o pui înapoi în rețea pe termen scurt”, a declarat Buckley.

Prin utilizarea de baterii de back-up care stochează electricitate în rezervoare, într-o formă lichidă, capacitățile de putere și de stocare pot fi intensificate separat, astfel încât, în principiu, stocarea poate fi nelimitată, explică Buckley.

Până în prezent, tehnologia a fost folosită doar în mod limitat în Statele Unite, dar proiectul irlandez atrage deja interesul rețelelor naționale europene, care plănuiesc să mărească penetrarea cu energie electrică în următorii ani.

Proiectul volantei a primit finanțare de la Comisia Europeană și de la guvernul irlandez și va oferi în jur de 50 de locuri de muncă.

Sursă foto: Flickr.com

 

Mai citește și:

100% energie regenerabilă în Costa Rica, timp de 75 de zile consecutiv

Energie regenerabilă din plante vii

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri