O iniţiativă cetăţenească a obținut un referendum în Bavaria pentru protecția albinelor. Acum, Germania va da o lege pe această temă

O iniţiativă cetăţenească lansată în landul german Bavaria a reuşit să colecteze numărul de semnături necesare pentru a obliga guvernul regional să convoace un referendum menit să înăsprească legislaţia cu scopul de a proteja albinele.

Conform datelor provizorii publicate joi, în total 1.745.383 de cetăţeni, respectiv 18,4% din populaţia cu drept de vot a landului Bavaria, au aprobat această iniţiativă, fiind astfel depăşit cu mult pragul de 10% care impune autorităţilor să convoace referendumul. 

În urma dezbaterilor, Germania planifică o lege privind protecția insectelor pentru reducerea consumului de pesticide și pentru pomparea a zeci de milioane de euro în cercetare, a declarat ministru Mediului.

„Noi, oamenii, avem nevoie de insecte, merită să fie protejați prin legea lor”, a declarat ministrul Mediului Svenja Schulze săptămânalului Bild am Sonntag.

Planul de acțiune pentru protejarea insectelor ar oferi o finanțare anuală de 100 de milioane de euro pentru cauză, inclusiv 25 de milioane de euro pentru cercetare.

Studiu: peste 70% din mierea de pe tot globul conține pesticide dăunătoare

Germania ar urma, de asemenea, să nu mai betoneze terenuri noi pentru drumuri sau construcții de locuințe până în 2050 și să limiteze emisiile de noxe pe timp de noapte pentru a evita dezorientarea creaturilor cu șase picioare.

Guvernul federal va stabili reguli pentru aplicarea pesticidelor în mod natural și reducerea semnificativă a contribuției lor și a altor substanțe nocive în habitatele insectelor, potrivit documentului.

Este iniţiativa populară care până în prezent a primit cel mai consistent sprijin în Bavaria pentru organizarea unui referendum, depăşind-o pe cea din 1967, la care 17,6% dintre persoanele cu drept de vot au aprobat un demers privind politica în sectorul educaţiei. 

Campaniei pentru referendum i s-a opus puternica asociație regională a agricultorilor, care a avertizat asupra costurilor financiare potențiale pentru industrie și a îndemnat populația să „oprească înfrângerea fermierilor”.

Potrivit Institutului Max Planck, populațiile de insecte din Germania au înregistrat o scădere în ultimii ani. Numărul de insecte zburătoare în Germania este de numai un sfert față de 1989, în timp ce 39% din speciile de fluturi au dispărut în ultimele două secole.

Schema Schulze va include o interdicție până în 2023 pentru erbicidul glifosat, termen limită care depășește șara vecină Franța, care încă nu a stabilit o dată fermă pentru interzicerea acestuia.

Dar ministrul Partidului Social Democrat (SPD) de centru-stânga ar putea întâmpina dificultăți în promovarea legii în cadrul Uniunii Democrate Creștin-Democrat (CDU) a cancelarului Angelei Merkel.

Cercetătorii finlandezi au creat primul vaccin pentru insecte în încercarea de a salva albinele

Partenerul de coaliție din Berlin deține ministerul critic al agriculturii și este în mod tradițional mai aproape de agricultori.

„Nu numai că vom proteja rădaștele și bondarii, ci mai presus de toate pe noi înșine” prin conservarea insectelor, a spus Schulze.

Activiști din întreaga lume au subliniat riscurile declinului numărului de insecte, observând că artropodele sunt vitale pentru polenizarea plantelor – inclusiv culturile alimentare – și ca surse de hrană pentru animalele mai mari, cum ar fi păsările.


spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri