Copernicus a publicat o hartă animată care arată deplasarea oxidului de azot pe continentul european. Oxidul de azot este un gaz cu efect de seră produs în special de către gazele de eșapament are vehiculelor și industrie, prin arderea combustibililor fosili.
Harta acoperă perioada dintre 5 și 10 ianuarie, dezvăluind mișcarea oxidului de azot la nivelul solului în fiecare oră.
Harta animată a fost realizată pentru BBC de către Copernicus Atmosphere Monitoring Service (CAMS), care este bazat în Reading, Marea Britanie.
Harta a fost realizată cu ajutorul observațiilor prin satelit și a măsurătorilor la suprafață. Cercetătorii au luat în considerare și modele climatice ale atmosferei și condițiilor meteorologice, pentru a oferi o imagine completă, în timp real, a poluării cu oxid de azot.
„Ceea ce vezi imediat sunt orașele mai mari. Vezi Madrid, vezi Paris, vezi Moscova, vezi Londra. Apoi vei vedea zone mai industriale, cum ar fi în Germania dar și în Marea Britanie. Vei observa și acele zone unde există infrastructuri de transport foarte dense, cum ar fi Olanda și Belgia, unde există mult trafic între cele două porturi principale din Rotterdam și Antwerp.”, a declarat pentru BBC News Richard Engelen, director adjunct CAMS.
Pe hartă pot fi observate emisiile provenite de la navele care circulă între Strâmtoarea Gibraltar și Marea Mediterană. Pirineii și Alpii funcționează ca bariere pentru mișcarea poluării. În nordul Italiei, Alpii joacă un rol similar, blocând mișcarea emisiilor generate în Valea Po și contribuind la una dintre cele mai grave poluări ale aerului din Europa.
CAMS dorește să ofere informații constante privind calitatea aerului european, monitorizând nu numai oxidul de azot, ci și alți poluanți. Aceste date vor fi disponibile pentru public și afaceri prin intermediul unor aplicații de smartphone.
Programul Copernicus, lansat de Uniunea Europeană cu sprijinul Agenției Spațiale Europene, are ca scop adunarea de informații despre Pământ, din spațiu și de la sol. Toate datele observate de sateliți sunt disponibile pe internet și pot fi accesate de către oricine.