O fostă bază militară sovietică, transformată în sanctuar pentru animale sălbatice

[dropcap][/dropcap]

O fostă bază militară sovietică se transformă încet într-un refugiu al biodiversității, după ce au fost introduşi în perimetrul său cai sălbatici, bizoni și a alte animale, care cu secole în urmă obișnuiau să cutreiere libere Europa, scrie Euronews.

Fosta bază Milovice, situată la 35 de kilometri nord-est de Praga, a fost ocupată de sovietici în 1968, în timpul invaziei Cehoslovaciei, dar a fost abandonată în 1991 în urma dizolvării URSS.

A fost apoi ocupată de plante invazive, mai exact de specii care nu sunt native şi care se răspândesc într-un grad care poate fi dăunător celor autohtone.

Lucrurile au început să se schimbe în urmă cu cinci ani, când zona a început să fie populată de animale care adoră să mănânce plante invazive, modificând astfel ecosistemul prin „salvarea” celor pe cale de dispariție.

Animalele au fost selectate de către conservatoriști într-un mod științific. Astfel,  animalele domestice, precum oile, de exemplu, au fost excluse deoarece s-ar hrăni cu plantele aflate pe cale de dispariție.

Însă, caii sălbatici adoră să mănânce ierburi invazive, în timp ce bizonii preferă tufișurile, creând un echilibru ecologic bun.

„Întreținerea lor de mediu” este, de asemenea, mai ieftină decât una mecanică.

Conservatoriștii speră că sanctuarul va crește cu o treime în acest an, ajungând la 360 de hectare.

Dalibor Dostal, directorul European Wildlife, o organizație implicată în proiect, a declarat că zona a văzut „o schimbare miraculoasă”.

„Nimeni nu se aștepta ca întregul proces să meargă atât de repede și zona să se schimbe atât de mult în doar câțiva ani.”

Proiectul numără acum efective de 27 de bizoni europeni și aproximativ 70 de cai sălbatici.

Caii sălbatici au fost aduși din Parcul Național Exmoor din sud-vestul Angliei, în timp ce bizonul european provine Polonia.

Munca pe care o fac animalele a ajutat, de asemenea, să înflorească flori prețioase, cum ar fi gențiana stea, cunoscută și sub numele de cruce. În același timp, se întorc insecte precum fluturele albastru Adonis, care nu a mai fost depistat în zonă din 1967.

„Dacă dăm naturii o șansă, dacă îi acordăm timp și spațiu, aceasta poate avea grijă de multe lucruri. La început, am crezut că o mulțime de specii care erau aici în anii ’90 ar trebui introduse artificial. Astăzi, câtevaa dintre ele sunt deja aici fără ca noi să facem nimic în acest sens”, a spus Miloslav Jirku, biolog cu Academia Cehă de Științe, implicată în proiect.

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri