O democratie a pamantului

Editorial de Raul Cazan

Nu cu mult timp in urma "The Ecologist" arata ca Monsanto si Pioneer au ales estul Europei ca baza pentru experimentele lor genetice. "Unde sa exploatezi mai bine o cultura a secretomaniei si opresiunii decat intr-o regiune unde decenii de regim autoritar au creat o societate care se teme sa apeleze la drepturile sale democratice, la informare si participare."

In Europa de Est, oficialii de stat sunt inca priviti cu teama, nu ca niste functionari in slujba cetateanului. Sunt inca aparati de un aparat represiv care sugruma din fasa orice intentie de disobedienta civila – amintiti-va de recentul Summit NATO de la Bucuresti.Multinationalele stiu ca activitatile lor sunt ferite de vigilenta publica si de supravegherea legala. Multe tari din regiune nu dispuneau de legislat ie specifica pentru culturile modificate genetic, iar, in cazul in care aveau legi, acestea ori erau prea slabe, ori nu erau puse in aplicare.

Marile companii care comercializeaza hibrizi modificati genetic pretind ca ar promova progresul stiintific, iar organizatiile ecologiste prezic dezastre biologice. Autoritatile raman insa sceptice, dar sub o presiune teribila a companiilor precum Monsanto, in conditiile in care efectele organismelor modificate genetic asupra omului nu sunt inca decretate periculoase de academicieni. Dar in zilele noastre businessul precede stiinta.

Intr-o discutie cu un inginer agronom din Zaragoza, Jorge Hernandez, administratorul unei hacienda traditionale spaniole, acesta imi spunea ca cele nici 100 de multinationale care dau mancare planetei au promis ca vor eradica foamea, vor imbuntati mediul inconjurator, vor inlatura greselile naturii (!) cu alimente medicamentate.

Propaganda lor masiva a inlaturat critica sociala, insa a si esuat in toate cele trei puncte. Rezultatul standardizarilor plantelor si animalelor incepute de FMI inca din anii 1970 au fost pauperizarea unei treimi din populatia globului, imputinarea numarului taranilor, putere absoluta comertului internat ional, deteriorarea dietelor alimentare. Ecoactivista Vandana Shiva (foto) spunea ca extremele imaginii dezvoltarii globale din ziua de azi sunt copilul obez american si, de cealalta parte, copilul sudanez scheletic.

Biotehnologia a oferit marilor financiari calea catre noi surse de bani, iar modelul actual de dominanta stiintifica practicata deMonsanto a augmentat clivajul dintre saraci si bogati in tarile dezvoltate, iar prapastia dintre Lumea a Treia si Occident e de netrecut.

Prin patentarea semintelor transgenice, Monsanto si-a legalizat monopolul asupra naturii, spune Shiva. In aceasta stare de fapt, productia si consumul local de hrana traditionala si conservarea semintelor nu mai sunt doar solutii pentru hranirea tuturor comunitatilor de pe glob ori pentru redobandirea gustului mancarii adevarate. Este o forma de rezistenta, o "democratie a pamantului" oriunde pe mapamond.

Articolul precedent
Articolul următor
spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri