O companie din Olanda reciclează scutecele de bebeluşi pe care le transformă în obiecte de uz casnic

Creşterea cantităţii de scutece pentru copii murdare produse în fiecare an în casele din Olanda a determinat o companie locală să înceapă construcţia primei unități de reciclare care transformă aceste deşeuri în produse comercializabile, potrivit AFP.

Un startup din Nijmegen, din centrul Olandei, a venit cu ideea de a da plasticului din scutece o a doua viaţă ca articol menajer şi va putea, de exemplu, să fie transformat în mobilier de grădină sau în ghivece pentru flori.

„În total, prognozăm tratarea a circa 15.000 de tone de scutece pe an”, a declarat Harrie Arends, purtător de cuvânt al societăţii de energie ARN, care va exploata uzina.

Olanda abordează astfel o sursă majoră de poluare: milioane de tone de scutece sunt aruncate în fiecare an, ceea ce constituie un risc major pentru sănătate, potrivit organismelor de supraveghere a mediului.

Prima pistă de biciclete construită din plastic reciclat din lume a fost inaugurată în Olanda

Uzina olandeză, care ar urma să înceapă primele operaţiuni de reciclare în decembrie, va dispune de un „reactor” din oţel care utilizează vapori cu înaltă presiune pentru a separa componentele din plastic de urină şi fecale.

„Scutecele sunt încălzite la 250 de grade Celsius, la o presiune de 40 de bari, şi totul se lichefiază”, a mai spus Arends pentru AFP.

Odată răcite, granulele de compuşi plastici plutesc la suprafaţă, după care sunt separate de restul, care constă în principal în ape uzate, a adăugat el.

Plasticul este trecut apoi printr-un granulator, în timp ce apele uzate, care generează gaz, sunt transformate în fertilizatori şi în caburant pentru centralele electrice. Restul lichidului este transportat către o staţie de epurare vecină.

După punerea în funcţie a primului reactor, de o capacitate de 5.000 de litri, uzina intenţionează să construiască alte două.

Gumshoe, prima pereche de adidaşi făcuţi din gumă de mestecat reciclată

Capacitatea de tratare rămâne totuşi limitată, în condiţiile în care gospodăriile olandeze aruncă 144.000 de tone de scutece în fiecare an, potrivit organizaţiei de mediu Milieu Centraal.

Dacă fabrica va avea succes, Arends speră să mai construiască încă două în viitor apropiat. Prima unitate de producție va fi deschisă în decembrie anul acesta.

spot_img

Ultimele știri