În mai puțin de zece ani, Copenhaga va deveni, probabil, primul oraș neutru din punct de vedere al carbonului, din lume.
În capitala daneză există nenumeroase memento-uri care amintesc locuitorilul de obiectivul de zero emisii de carbon până în 2025: o fermă eoliană cu 20 de turbine; jumătate din populație circulă cu bicicleta; o taxă de import de 180% pentru mașini; o politică obligatorie de acoperiș verde și memento-uri împotriva risipei alimentare, imprimate pe șervețelele de hârtie.
Una dintre cele mai poetice intervenții, însă, este un coș de fum care va fi plasat pe acoperișul unei centrale electrice care va fi construită în curând, de-a lungul portului orașului, potrivit Quartz. Ca un semnal S.O.S. de fum în ceea ce privește mediul, coșul va sufla o succesiune constantă de inele de abur pe cerul Copenhagăi pentru fiecare tonă de dioxid de carbon produsă de centrală.
Coșul va fi plasat în vârful Amager Bakke, o centrală revoluționară de tratare a deșeurilor, proiectată de arhitecții vizionari de la BIG.
Proiectul este susținut de o campanie Kickstarter de succes, care și-a depășit deja obiectivul și mai durează încă o lună de zile.
”Prin faptul că nu ascundem nimic sub preș, ci dimpotrivă, ne proiectăm amprenta de carbon direct în înaltul cerului, oferim fiecărui cetățean informații intuitive care să-i ajute să ia decizii informate în ceea ce privește viețile lor și orașul în care vor să trăiască”, au declarat Bjarke Ingels și Jakob Lange, arhitecții principali ai proiectului.
Instalația de tratare a deșeurilor a fost numită ”una dintre cele mai radicale reprezentări de arhitectură ale vremurilor noastre, ca o modalitate de implicare publică” de către ArchDaily. Amager Bakke va fi deschisă, probabil, în 2017.
Sursă foto: BIG
Mai citește și:
Cum a devenit Copenhaga un paradis ciclist
Danemarca a produs atât de multă energie eoliană, încât o împarte cu Europa