Numărul speciilor amenințate cu dispariţia este în creștere – infografic

Numărul speciilor amenințate cu dispariţia este în creștere. Dar, în timp ce animalele aflate în pericol critic precum urangutanii sau delfinii cu cocoașă primesc multă atenție publică, numărul mamiferelor amenințate nu a crescut la fel de rapid ca alte clase de animale, care nu beneficiază de la fel de multă atenţie.

Numărul mamiferelor amenințate (definite de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii și Resurselor Naturale ca specii pe cale de dispariție critică, pe cale de dispariție sau vulnerabile) a crescut cu aproape 14% între 2007 și 2019, numărul insectelor pe cale de dispariție a crescut cu 164% în aceeași perioadă de timp.

Numărul moluștelor pe cale de dispariție (o clasă care cuprinde melci, limacşi, midii, calmari și viermi) a crescut cu 130%, iar numărul speciilor de reptile pe cale de dispariție cu 234%.

În timp ce motivele pentru amenințarea insectelor sunt cunoscute, se scrie mai puțin despre amenințările la reptile și moluște. Potrivit UICN, multe specii de reptile sunt concentrate în regiunile pădurilor tropicale și sunt, prin urmare, amenințate de defrișări.

Mai mult, speciile sunt deosebit de sensibile la schimbările de mediu, inclusiv la schimbările climatice. În cazul moluștelor, speciile pe cale de dispariție sunt în principal cele care trăiesc pe uscat și în apă dulce. Sunt amenințați de distrugerea habitatului sau sunt împinși de specii invazive, potrivit Institutului American de Științe Biologice.

UICN își actualizează Lista Roșie de mai multe ori pe an. În cea mai recentă versiune, valabilă pentru anul 2019, peste 14.000 de animale au fost listate ca fiind amenințate – aproape dublu față de 2007.

Pentru a vizualiza mai uşor situaţia tuturor speciilor aflate în pericol, compania de cercetări de piaţă Statista a realizat un infografic:

 

 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri