Numărul rinocerilor ucişi de braconieri în Africa de Sud a scăzut în 2018, pentru al treilea an consecutiv

Numărul rinocerilor ucişi în Africa de Sud de braconieri a scăzut în 2018 pentru al treilea an consecutiv, a anunţat miercuri Ministerul Mediului.

Anul trecut, un total de 769 de rinoceri au fost victime ale traficului, faţă de 1.028 în 2017, a precizat ministerul. Autorităţile au adăugat că a fost pentru prima dată în ultimii cinci ani când numărul animalelor împuşcate a scăzut sub 1.000 pe fondul cererii insațiabile de corn de rinocer în Asia.

„Această scădere reflectă nu numai aplicarea cu succes (a strategiei noastră de combatere a braconajului), dar, de asemenea, confirmă angajamentul femeilor şi bărbaţilor implicaţi în lupta pentru protejarea speciei”, a declarat ministrul mediului Nomvula Mokonyane. 

În Africa de Sud trăieşte aproximativ 80% din populaţia mondială de rinoceri albi. 

Un total de 421 rinoceri au fost sacrificați în faimosul Parc Național Kruger în 2018 – cu 16,5% mai puțin decât cei 504 din 2017.

„Deși suntem încurajați de cifrele naționale privind braconajul pentru anul 2018, este esențial să continuăm să implementăm inițiative de colaborare pentru a aborda flagelul braconajului de rinocer”, a declarat ministrul mediului Nomvula Mokonyane într-o declarație.

Braconierii îi ucid pentru a vinde ilegal coarnele. Formate din keratină, un material identic cu cel al unghiilor, ele sunt foarte populare în Asia, unde medicina tradiţională le conferă puteri terapeutice. 

Cererea a explodat în ultimii ani şi a alimentat traficul intens provenit din Africa. Pe piaţa neagră, un kilogram de coarne de rinocer ajunge până la 55.000 de euro. 

În total, 365 de braconieri au fost arestaţi în 2018 în Africa, precum şi 36 de traficanţi, potrivit statisticilor publicate de minister. 

„Lupta împotriva braconajului rămâne o prioritate”, a spus ministrul. „Chiar dacă cifrele din 2018 sunt încurajatoare, este esenţială să ne intensificăm eforturile”, a adăugat Nomvula Mokonyane.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri