Nuclearelectrica, in cautarea "oricarei companii mari" pentru investitia in reactoarele 3 si 4 de la Cernavoda

Pentru proiectul constructiei unitatilor 3 si 4 la centrala de la Cernavoda, Nuclearelectrica este dispusa sa accepte atat companii specializate, cat si traderi de electricitate sau "in general, orice companie mare" care indeplineste unele conditi, si asteapta scrisori de interes pana in 15 decembrie.

"Nulcearelectrica intentioneaza sa vanda o parte din actiunile pe care le detine catre potentialii investitori. Potentialii investitori pot fi companii de utilitati, mari consumatori de electricitate, vanzatori de energie en gros sau cu amanuntul, fonduri de investitii, institutii financiare si de creditare – inclusiv banci, si, in general, orice companie mare care indeplineste cerintele cuprinse in procedura de selectare si care isi exprima interesul in acest proiect", se arata intr-un anunt al Nuclearelectrica.

Companiile interesate sa participe la acest proiect pot depune ofertele angajante pana in 15 decembrie.

Societatea mixta EnergoNuclear Investitia va derula investitia. Societatea este controlata acum in proportie de 84,65% de Nuclearelectrica. in actionariat se mai gasesc Enel Investmnent Holding, cu 9,15%, si ArcelorMittal Galati, care are o participatie de 6,2% din capital.

Acest proiect este evaluat la 4 miliarde de euro, iar Nuclearelectrica cautã parteneri pentru punerea lui in practica, dupa ce grupurile energetice CEZ (Cehia), RWE (Germania), Iberdrola (Spania) si GDF SUEZ (Franta-Belgia), care au semnat acordul de investitii in 2008, s-au retras la inceputul acestui an din proiect.

Unitatile nucleare 3 si 4 vor avea o putere instalata de 720 MW fiecare si vor dubla capacitatea de productie a centralei de la Cernavoda. Cele doua reactoare nucleare functionale ale centralei asigura aproape 20% din necesarul de electricitate la nivel national.

Potrivit declaratiilor anterioare ale oficialilor Nuclearelectrica si ai actionarului majoritar, Ministerul Economiei, de acest proiect s-au aratat interesate mai multe companii din Japonia, China, Coreea si SUA. Daca va reusi sa atraga alti partenri in proiect, Nuclearelectrica ar urma sa ramana cu un pachet de 40% din EnergoNuclear.

Foto: Sfin.ro

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri