Presedintele Comitetului International Olipmic (CIO) a anuntat ca, din cauza poluarii, cateva probe ale Jocurilor Olimpice ar putea fi amanate. Jacques Rogge, presedintele CIO, spune ca "nu va fi cazul tuturor sporturilor, ci doar al celor de anduranta, cum ar fi ciclismul, in care sportivii trebuie sa concureze intre patru si sase ore".
Cu numai un an inainte de eveniment, chinezii au luat numeroase masuri pentru a diminua poluarea: multe fabrici au fost inchise, iar altele, aflate chiar in Beijing, si-au suspendat activitatea din oras, bazandu-se numai pe activitatile din afara lui. O alta masura se refera la interzicera accesului pe strazile Beijingului a cel putin un milion de autovehicule.
Municipalitatea a impartit autovehiculele, in functie de ultima cifra a numarului de inmatriculare, in pare si impare. In urma acestei impartiri, autoritatile au permis circulatia o zi din doua a uneia dintre categoriile de autovehicule. Posesorii auto care nu s-au conformat interdictiei au fost amendati cu 13 dolari. Conform estimarilor oficiale, pe parcursul experimentului, aproximativ 1,3 milioane de autoturisme au ramas in fiecare zi in garaj. 6.500 de politisti au fost mobilizati pentru a dirija circulatia in zonele unde autoritatile se asteptau sa fie probleme. Seful Comisiei de transport din Beijing, Liu Xiaoming, a declarat ca doreste ca, prin intermediul acestei masuri-soc, sa reduca poluarea urbana cu 40%.
Chinezii asteapta cu entuziasm Jocurile Olimpice din 2008. Cel putin asta par sa comunice cele 63 de evenimente care au avut loc pe tot teritoriul Chinei pentru a marca inceputul numaratoarei inverse pana la debutul evenimentului. Organizatiile pentru drepturile omului profita si ele de faptul ca republica este sub lumina reflectoarelor si atrag atentia asupra problemei Tibetului si a exploatarii minorilor pentru munca.