Noua strategie energetica pana la sfarsitul anului

Romania va avea o noua strategie energetica pentru perioada 2007-2020 pana la sfarsitul acestui an, potrivit declaratiilor facute de Alexandru Sandulescu, director in Ministerul Economiei, citat de Mediafax.

"Sper ca in a doua parte a anului sa avem o varianta de revizuire a strategiei. Proiectele majore raman valabile, precum cresterea capacitatii de inmagazinare a gazelor, Nabucco, dezvoltarea sectorului nuclear", a afirmat Sandulescu, adaugand ca noul document va pastra proiectele majore anuntate in urma cu trei ani.

"In anii ’90 strategiile de dezvoltare a sistemului se faceau la 6 luni, iar acum se fac la 2-3 ani. Acum a aparut un moment in care strategia pe care am facut-o noi trebuie revizuita pentru ca avem o dinamica foarte puternica", a explicat pentru Green Report Ionut Purica, expert pe mediu si energie al Academiei Romane.

Strategia va include proiecte noi, precum AGRI (dezvoltat de Romania, Georgia si Azerbaijan) sau South Stream. "Lista acestor proiecte este completata cu alte optiuni, cum ar fi AGRI sau South Stream, dar participarea Romaniei la acesta depinde de initiatorii lui (Rusia si Italia – n.r.). Suntem deschisi si la participarea la South Stream", a continuat Sandulescu.

"Acestea sunt proiecte internationale. Daca jucam in echipa europeana, iar proiectul Nabucco este impins de Comisia Europeana, e clar ca va trebui sa participam si noi", a adaugat Ionut Purica.

Consumul a scazut cu 8% in 2009

Revizuirea este necesara pentru ca o serie de date s-au schimbat fata de momentul in care a fost elaborata varianta initiala a strategiei. "In primul rand, premisele de crestere a consumului cu 3% pe an nu s-a adeverit in ultimii ani, au fost contrazise de criza", a spus Sandulescu.

Potrivit celor mai recente informatii, consumul de energie va creste in acest an cu 1%, dupa o scadere cu 8% in 2009, ca urmare a reducerii activitatii industriale.

"Inmagazinarea gazelor este singurul nostru atu. Daca noi singuri am cumpara gaz mai mult decat consumam si am umple niste rezervoare cu el, am fi intr-o pozitie foarte buna in Uniunea Europeana. Folosim gaz de 100 de ani in Romania, deci exista rezervoare geologice saracite de gaz ce pot fi reumplute", a explicat Ionut Purica.

Pe langa revizuirea strategiei energetice, Romania va trebui, pana la sfarsitul lui iunie, sa pregateasca un document pentru sustinerea energiilor regenerabile si va trebui sa includa in legile energiei si gazelor prevederi noi emise de Comisia Europeana.

Potrivit expertului Academiei Romane, energia nucleara este o optiune pentru Romania . "Energia nucleara porneste foarte puternic acum pentru ca e o energie curata. Nu emite gaze cu efect de sera. Pericolele de tip accidente nu se pun. La Cernobil operarea era prost facuta, nu centrala. Intre timp s-a parcurs o curba de invatare, iar Romania nu e URSS.

Cheltuieli de 7,71 milioane la ANRE

Declaratiile directorului din Ministerul Economiei vin in contextul in care, potrivit unui reportaj realizat de Jurnalul National, Agentia Nationala de Reglementare in Energie (ANRE) ramane un exemplu de risipa a banilor din bugetul public.

De la inceputul anului, institutia condusa de Petre Lificiu si-a dublat cheltuielile materiale. In acelasi timp, cheltuielile cu deplasarile si delegatiile au crescut cu 30%, iar cele cu bunurile si serviciile s-au triplat, ajungand la 7,71 milioane de lei. Investitiile de criza constau in mutarea mobilei dintr-o cladire intr-alta si externalizarea serviciilor IT.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri