Noua Directiva a emisiilor industriale ar putea salva 13.000 de vieti anual

UE a adoptat la inceputul acestei saptamani Directiva revizuita privind emisiile industriale-prevenirea si controlul integrat al poluarii (IPPC), informeaza Departamentul pentru Afaceri Europene, citat de Euractiv. Directiva IPPC revizuita vizeaza prevenirea si controlul poluarii aerului, apei si solului generate de instalatiile industriale. Conform Comisiei Europene, beneficiile rezultate in urma reducerii emisiilor sunt estimate a fi intre 7 si 28 miliarde de euro pe an, incluzand reducerea numarului de decese premature cu aproximativ 13.000 anual.

Actul normativ comunitar are drept scop imbunatatirea la nivel local a calitatii aerului, apei si a solului, reglementand mai strict emisiile unei game largi de poluanti, inclusiv compusi de sulf si de azot, particule de praf, azbest si metale grele.

Directiva revizuieste valorile limita de emisie care se aplica instalatiilor mari de ardere si care trebuie sa garanteze ca, in conditii normale de functionare, se aliniaza acestor niveluri de emisie. Aceste cerinte au ca scop aplicarea uniforma, la nivelul tuturor Statelor Membre, a celor mai bune tehnici disponibile (BAT–Best Available Techniques) de catre operatorii instalatiilor industriale. Abaterile de la BAT sunt permise doar in cazul in care conditiile locale si caracteristicile tehnice ale instalatie ar conduce la costuri disproportionat de mari pentru operator.

Provocare pentru Romania

In Romania, implementarea noii Directive va atrage eforturi financiare mari, iar conformarea instalatiilor aflate sub incidenta acestei directive va fi dificil de asigurat. Practic, incepand cu 2016, trebuie respectate noile valori limita de emisie (VLE) prevazute de noua Directiva IPPC.

Utilizarea Planului National de Tranzitie ca instrument de flexibilizare permite amanarea datei de la care prevederile privind valorile limita de emisie devin obligatorii, decaland termenul de la 1 ianuarie 2016 la 30 iunie 2020. Dupa expirarea termenului aferent aplicarii PNT, toate instalatiile de ardere vor trebui sa respecte noile valori limita de emisie pentru SO2 (cu titlu orientativ, trecere de la cca. 355 mg/Nm3 la 200 mg/Nm3 ) si NOx.

Statele membre au la dispozitie doi ani, dupa intrarea in vigoare a Directivei, pentru a o transpune in dreptul intern si a incepe implementarea noii legislatii.

Limite reduse pentru emisii

Pentru a preveni, reduce si, pe cat posibil, elimina poluarea provenind din activitatile industriale in conformitate cu principiul „poluatorul plateste” si cu principiul „prevenirii poluarii”, s-a stabilit un cadru general pentru controlul principalelor activitati industriale, asigurand o gestionare prudenta a resurselor naturale si tinand seama, atunci cand este necesar, de situatia economica si de caracteristicile specifice locului unde se desfasoara activitatea industriala. Este prevazuta o abordare integrata de prevenire si control al emisiilor in aer, apa si sol, de management al deseurilor, de eficienta energetica si de prevenire a accidentelor.

Reformarea Directivei IPPC inaspreste limitele de emisii de oxizi de azot, dioxid de sulf si a pulberilor, prafului provenite de la centralele electrice si instalatiile mari de ardere, rafinarii de petrol si industria metalurgica. Instalatiile noi trebuie sa aplice incepand 2012 cu cea mai ecologica tehnologie disponibila, cu patru ani mai devreme decat s-a propus initial. Instalatiile existente trebuie sa respecte acest standard din 2016, fiind insa prevazuta o perioada de tranzitie care amana punerea in aplicare a acestui termen in anumite cazuri. Planul National de Tranzitie (PNT) poate fi aplicat de Statele Membre pentru instalatiile existente pe o perioada cuprinsa intre 1 ianuarie 2016 – 30 iunie 2020, stabilindu-se limite anuale de NOx, SO2 sau pulberi.

Foto: www.treehugger.co

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri