Un nou val de secetă va traversa România în această vară

Un nou val de secetă, similar cu cel din vara anului trecut, va traversa România. Cele mai afectate regiuni vor fi cele din sud, sud-est și est estimează experții Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).

image-2010-11-2-7998726-70-seceta-afecteaza-mii-hectare-teren

„Estimările Centrului European pentru prognoza vremii pe termen mediu indică la nivelul României, pentru vara 2016, un regim de temperaturi medii lunare mai ridicat decât în mod obișnuit, în special în partea de sud, sud-est, est și vest a țării. În aceste zone temperaturile medii lunar vor putea depășii frecvent normele perioadei, și nu în ultimul rând, temperaturile maxime peste 35 de grade, acele zile caniculare vor fi din ce în ce mai frecvente și persistente”, a declarat, miercuri, în cadrul unei conferințe, Elena Mateescu, director adjunct al ANM.

În aceleași zone, datele indică pentru această vară cantități de precipitații sub normele climatologice. În partea se sud, sud-est și est a țării vor exista valori de sub 40 litri/m2, valori insuficiente pentru consumul de apă al plantelor aflate în fază cu cerințe deosebit de ridicate.

„În aceste condiții este posibil să vorbim de o accentuare a fenomenului de secetă și în vara 2016, comparativ cu anul 2015, care a înregistrat o accentuare a fenomenului în special în lunile iulie și august. Așadar, stresul termic din lunile iulie și august, asociat cu deficitul de precipitații, va putea să determine o intensificare a fenomenului de secetă”, a mai spus Mateescu.

Prezentă în cvadrul discuțiilor, ministrul Mediului, Cristiana Pașca Palmer a precizat că situația existentă trebuie foarte bine comunicată astfel încât agricultorii să-și ia din timp măsurile necesare.

„Sigur discutăm de o prognoza, și cu natura nu se poate discuta, multe lucruri se pot schimba, însă dân;ii pot să-și aleagă niște soiuri mai rezistente la seceta. Sunt tot felul de măsuri. Din păcate sistemul nostru de irigații nu mai exită, dar sunt o serie de masuri care se pot lua nivel de agricultură”, a spus ministrul Mediului.

Directorul general al ANM a precizat, totodată, că estimările meteorologice arată o creștere de 1,96 grade Celsius a temperaturii medii la nivelul Europei și, implicit, în România.

România, destul de departe de temperatura medie globală

Directorul general al ANM, Ion Sandu, a declarat în cadrul conferinței că la nivelul României, anul trecut, s-a consemnat o creștere de 1,96 grade Celsius, care relevă, de fapt, o majorare la nivelul Europei.

„Am putea intra în panică, ținând cont de ceea ce s-a stabilit la Paris, dar nu e chiar așa. Dacă ne raportăm la perioada pre-industrială, creșterea de 0,76 grade Celsius din 2015 este de peste un grad, ceea ce reprezintă un lucru grav. România nu este o excepție. Rezultă că Europa se îndreaptă foarte rapid în a depăși cele două grade, limită stabilită la Paris. De ce nu trebuie să intrăm în panică, de fapt? Temperatura medie globală este 14 grade, iar la noi aceasta este de 9 grade Celsius, deci suntem destul de departe de media globală”, a explicat Sandu.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri