Europarlamentar USR: Am intrat într-un nou an cu anomalii severe în privința climei

Nicu Ștefănuță, europarlamentar USR, a tras atenția asupra efectelor încălzirii globale, printre care și devieri care merg de la 0.5 grade Celsius la 1.5 în sensul încălzirii, subliniind că „am intrat într-un nou an cu anomalii severe în privința climei și a temperaturii planetei”. Potrivit acestuia, România trebuie să înceapă un studiu științific pentru a înțelege cum este afectată exact țara de fenomenul climatic.

„Nu vreau să vă îngrijorez și mai mult dar am intrat într-un nou an cu anomalii severe în privința climei și a temperaturii planetei”, a scris europarlamentarul pe Facebook.

Acesta vorbește despre un sistem al Uniunii Europene de previziune pentru starea vremii pe o durată de 7 luni. Proiectul este monitorizat de Joint Research Center (JRC) – o agenție de cercetare în subordinea Comisiei Europene – și sprijinit de sateliți Copernicus.

Astfel, pentru primele șapte luni ale anului 2020 vor fi devieri care merg de la 0.5 grade Celsius la 1.5, în sensul încălzirii.

 „Eu unul țin minte când eram copil că ai mei nu mă lăsau să ies dacă afară erau peste 30 de grade. A devenit 40 noul 30 în epoca schimbărilor climatice? Mai mult, vom vedea devieri importante în privința cantității de ploaie. Cum va afecta asta sectorul agricol? Dar resursele de apă? Dar alte procese din atmosferă?”, a mai scris Ștefănuță.

Pentru a-și ilustra postarea, acesta a folosit o fotografie cu copaci înfloriți în luna ianuarie, de la Bruxelles, de lângă Parlamentul European.

Europarlamentarul a avut, săptămâna trecută, o întâlnire cu Ludovic Orban în care i-a spus premierului că nu vrea ca România să se comporte ca un stat înapoiat în ce privește schimbările climatice.

„Nu vreau să ne comportăm ca un actor conservator, pus pe blocat, ci ca unul activ, constructiv, care poate să beneficieze de prevederile noului Pact ecologic european. Eu cred că trebuie să începem cu un studiu de amploare științific și să înțelegem rapid cum suntem afectați exact ca țară de fenomenul climatic. Dincolo de deșertificarea solurilor, de despăduriri, de temperaturile orașelor, de fenomenele extreme mai dese, de pierderea biodiversității, vouă cum vă schimbă urgența climatică viața?”, a mai postat acesta pe Facebook.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri