Norvegia a invitat companiile să liciteze pentru utilizarea rezervoarelor submarine aflate lângă cel mai mare câmp petrolier al țării, unde poate fi stocat dioxid de carbon.
Norvegia dorește să dezvolte un sistem de captare și stocare a CO2 (CCS) la scară largă până în 2022, în cadrul angajamentelor de a combate schimbările climatice, după ce un proiect asemănător a fost abandonat în 2013.
Ministerul Norvegian al Energiei a anunțat că va acorda permise pentru stocarea dioxidului de carbon în rezervoare începând cu al patrulea trimestru al acestui an, deadline-ul pentru aplicații fiind pe 7 septembrie. Conform unui purtător de cuvânt al guvernului, este primul proiect din lume care va stoca CO2 în larg din alte surse decât producția de petrol.
„Anunțul de azi este o urmare concretă a ambiției guvernului de a gestiona la scară largă CO2 în Norvegia și este o parte importantă din muncă din punct de vedere al stocării.”, a declarat Ministrul Norvegian al Energiei, Ingvil Smines Tybring-Gjedde.
Guvernul Norvegiei a cerut celei mai mari companii petroliere de stat, Equinor, să investigheze potențialele costuri și posibilități de implementare ale depozitării offshore a dioxidului de carbon.
Inițial, vor fi stocate emisii de CO2 captate de la câteva situri industriale din țară, iar în viitor proiectul va fi extins pentru alte situri din Europa.
Norvegia s-a angajat să reducă emisiile de CO2 cu cel puțin 40% față de nivelurile din 1990 până în 2030.
Industria petrolului și gazelor este principala sursă de emisii de gaze cu efect de seră în Norvegia. Emisiile obținute prin producția acestora au scăzut cu 1.4% în 2017 față de anul precedent. Deși producția de petrol a scăzut cu 2% în 2017, producția de gaze naturale a crescut cu 6%, din cauza cererii ridicate de pe continent.
În luna mai, guvernul norvegian a decis să ofere 7.35 milioane de lire sterline pentru a susține studiile care analizează metodele de captură, transport și stocare a dioxidului de carbon dintr-o fabrică de ciment din Brevik. În 2018, Norvegia a investit în total 26.25 milioane de lire sterline în proiecte CCS.
Proiectul de dezvoltare este supervizat de compania de stat Gassnova, cu implicarea a câteva companii, inclusiv giganții petrolieri Equinor, Total și Shell.