Normele metodologice de aplicare pentru legea compostului, adică legea de gestionare a deșeurilor nepericuloase compostabile, nu au fost încă emise. Același lucru este valabil și pentru legea privind reducerea deșeurilor alimentare, care include prevenirea generării de deșeuri alimentare.
Potrivit unui răspuns al Ministerului Mediului pentru Green Report, instituția lucrează alături de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale la elaborarea normelor tehnice privind activitatea de compostare și digestie anaerobă. În acest sens, la nivelul Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a fost aprobat și s-a constituit un grup de lucru care reunește reprezentanți ai mediului academic, institute de cercetare și autorități publice cu competențe și responsabilități în domeniu.
Potrivit instituției. “Normele tehnice privind activitatea de compostare și digestie anaerobă” se constituie într-un document complex prin care se stabilesc aspecte privind :
- Criteriile de conformitate pentru materiile prime permise în procesul de compostare și digestie anaerobă care îndeplinesc/corespund scopului privind încetarea risipei;
- Manualul de calitate /schemă de asigurare a calității în procesul de certificare a composturilor;
- Cerințele, măsurile operaționale și tehnice privind activitatea de gestionare a deșeurilor biodegradabile, tehnici și metode de compostare, stații /instalații de compostare și fermentare anaerobă;
- Limitele maxime admise pentru contaminanți pentru fiecare categorie de compost;
- Domenii de utilizare ale compostului si digestatului /ambalarea si etichetarea.
Ministerul susține că gradul mare de complexitate și lipsa unor criterii stabilite la nivel european conduc la dificultăți în eleborarea normelor.
„Complexitatea temelor abordate privind input-materials/tehnologii și instalații/ aspecte ale end-of waste (EOW) privind biodeșeurile/ stabilirea unui protocol de calitate, coroborat cu lipsa unor abordări unitare la nivel european, a unor standarde armonizate determină un grad sporit de dificultate în elaborarea normativului tehnic”, se arată în răspunsul Ministerului.
În cadrul reuniunii TAIEX-EIR Multi-country Flagship Workshop on biowaste management (TAIEX este instrumentul pentru asistență tehnică și schimb de informații din cadrul Comisiei Europene) organizate de Comisia Europeană în perioada 19-20 Septembrie 2022, reprezentanții statelor membre participante, au subliniat necesitatea instituirii unui sistem de asigurare a calității/clase de calitate pentru compostul din biodeșeuri sau chiar a unui regulament la nivelul UE.
În ceea ce privește normele pentru reducerea risipei alimentare, acestea urmează a fi elaborate de Ministerul Agriculturii. Deșeurile alimentare sunt incluse în categoria biodeșeurilor. În prevenirea sau reducerea generării de deșeuri alimentare de-a lungul lanțului de aprovizionare (producție primară/ prelucrare și producție / vânzarea cu amănuntul și alte forme de distribuție / restaurante și servicii de alimentație /gospodării ), un rol important îl au măsurile de diminuare a pierderilor și risipei alimentare.
Citește și: Un nou jucător pe piața OIREP