Valorile de PM10 înregistrate de staţiile din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (RNMCA), în cursul acestei zile, se situează la 200 micrograme/mc în Bucureşti, iar fenomenul de resuspensie a particulelor de praf din atmosferă nu are legătură cu poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina, precizează Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
Conform Legii nr. 104 din 15 iunie 2011, valoarea limită zilnică admisă de PM10 (pulberi în suspensie) pentru protecţia sănătăţii umane este de 50 micrograme/mc, în timp ce valoarea limită anuală se situează la 40 de micrograme/mc.
„Astăzi, în intervalul 08:00 – 20:00, Dobrogea, jumătatea de est a Munteniei şi sud-vestul Moldovei se află sub avertizare Cod Galben de vânt puternic, care ar putea atinge, la rafală, peste 65 km/h şi chiar 80 km/h, în zonele montane. În acest context, în Municipiul Bucureşti şi în mai multe zone aflate sub avertizare s-a constatat fenomenul de resuspensie a particulelor de praf atmosferic depuse pe sol, în special PM10, care a fost antrenat de rafalele de vânt, determinând creşteri ale valorilor înregistrate de staţiile de monitorizare a calităţii aerului. În prezent, ultima medie orară a particulelor grosiere PM10 se situează în jurul valorii de 200 micrograme/mc, în aglomerarea Bucureşti. Este important să precizăm că niciun alt indicator măsurat (monoxid de carbon, dioxid de sulf, dioxid de azot, ozon etc.) nu prezintă creşteri semnificative, nicăieri pe teritoriul României„, precizează ministerul de resort, pe pagina oficială de Facebook.
În acelaşi context, oficialii resping orice speculaţie conform căreia resuspensia particulelor de praf, constatată în această perioadă pe teritoriul României, are legătură cu poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina.
„(…) respingem ferm orice speculaţie care exprimă un raport de cauzalitate între fenomenul descris mai sus şi poluarea produsă în zona de conflict militar din Ucraina. Modelările realizate de ANM arată foarte clar că, în perioada următoare, nu se preconizează o deplasare a norului poluant dinspre Ucraina spre teritoriul României. Orice potenţială creştere a emisiilor ar fi detectată imediat de staţiile RNMCA, în special de cele din nordul şi estul ţării şi ar fi comunicată public de către Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului. Acest fenomen al resuspensiei particulelor de praf în condiţii de vânt puternic şi pe fondul fenomenului de secetă pedologică extremă reprezintă, în schimb, un indicator important asupra modului în care sunt salubrizate străzile şi drumurile, al felului în care sunt protejate şantierele de construcţii, precum şi al numărului mare de terenuri neacoperite cu vegetaţie, în special în apropierea aglomerărilor urbane. Deşi astfel de fenomene sunt rare, autorităţile publice locale trebuie sa acorde o atenţie sporită asupra măsurilor ce le revin în planul de calitate a aerului, în special în ceea ce priveşte salubrizarea eficientă şi gestionarea suprafeţelor verzi. Facem apel la toţi cetăţenii României să se informeze numai din surse oficiale şi să evite să distribuie conţinut alarmist, care poate genera dezinformare„, notează Ministerul Mediului.
O analiză publicată de Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) arată că valorile de concentraţii de monoxid de carbon nu vor fi ridicate deasupra României, în cursul următoarelor zile.
Potrivit sursei citate, în perioada 21 – 24 martie, în estul şi sud-estul României, circulaţia aerului se va face din sector nordic şi nord-estic, vântul va avea intensificări luni (21 martie), dar mai ales pe parcursul zilei de marţi (22 martie), când îndeosebi în Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei, precum şi în sud-vestul Moldovei, vor fi rafale în general 55 – 65 km/h, iar în zona montană aferentă temporar vitezele vor fi de peste 70 – 80 km/h.
În restul teritoriului, circulaţia aerului se va realiza predominant din sector nord-vestic şi vestic, iar vântul va sufla slab şi moderat, cu intensificări izolate pe parcursul zilei de marţi, cu viteze ce vor atinge la rafală 40 – 45 km/h.
Cu toate acestea, specialiştii susţin că datele furnizate de CAMS (Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus) arată că, în cursul următoarelor zile, deasupra României, concentraţiile de monoxid de carbon nu vor avea valori ridicate.
Serviciul de Monitorizare a Atmosferei Copernicus reprezintă unul dintre cele şase servicii ale programului Copernicus, program de observare a Pământului al Uniunii Europene (UE) şi oferă informaţii consistente şi controlate de calitate legate de poluarea şi sănătatea aerului, energia solară, gazele cu efect de seră şi schimbarea climei, peste tot în lume.
În acelaşi timp, datele furnizate de Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului (calitateaer.ro), validate şi verificate zilnic de agenţiile judeţene pentru protecţia mediului şi de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului indică faptul că valorile concentraţiilor de monoxid de carbon sunt scăzute (sub 1 mg/mc), situându-se în intervalele normale pentru această perioadă a anului.
Pentru monoxidul de carbon este reglementată o valoare maximă zilnică a mediilor, pe opt ore, de 10 mg/mc.
Citește și: Nicio țară din lume nu a respectat în 2021 standardele OMS de calitate a aerului