Noile pesticide ar putea dăuna albinelor la fel de mult ca cele mai vechi

O nouă clasă de pesticide propusă să înlocuiască neonicotinoidele ar putea fi la fel de dăunătoare pentru albine, conform unui nou studiu.

Cercetătorii au testat efectele asupra bondarilor a insecticidelor pe bază de sulfoximină, o nouă clasă propusă ca alternativă pentru neonicotionoide, acestea din urmă fiind foarte dăunătoare pentru albine și alte insecte polenizatoare.

În cadrul experimentelor, abilitatea bondarilor de a se reproduce și rata de creștere a coloniilor au fost compromise de noile insecticide pe bază de sulfoximină.

Coloniile expuse la doze reduse de pesticid în condiții de laborator au avut o reducere semnificativă a lucrătoarelor și cu jumătate mai puțini masculi după ce bondarii au fost transferați în mediul natural.

„Rezultatele noastre arată că sulfoxaflor poate avea un impact negativ asupra ratei de reproducere a coloniilor de bondari.”, a explicat Harry Siviter, cercetător la Royal Holloway University of London și autor principal al studiului.

La fel ca și în cazul neonicotinoidelor, sulfoxaflor nu ucide în mod direct albinele, însă le afectează sistemul imunitar sau abilitatea de a se reproduce.

Neonicotinoidele sunt bazate pe structura chimicală a nicotinei, atacând sistemul nervos al insectelor. Acestea sunt absorbite de semințe și transportate apoi către frunze, flori, rădăcini și tulpini pe măsură ce planta se dezvoltă. Insecticidele pe bază de sulfoximină funcționează într-un mod similar.

În luna aprilie a acestui an, Uniunea Europeană a interzis utilizarea a trei produse pe bază de neonicotinoid, restricționând folosirea lor pentru serele acoperite. Canada a anunțat la începutul acestei luni că va interzice două pesticide folosite în mod obișnuit pentru culturi de porumb, soia și rapiță.

Green Report Shop Produse ECO

Studii precedente arată că neonicotinoidele pot face albinele să devină dezorientate și să nu-și mai găsească drumul înapoi la stup, reducându-le de asemenea rezistența la boală. Acestea au un impact similar cu sufloximina asupra bondarilor, afectându-le dezvoltarea și ciclul de viață.

Sulfoxaflor a fost aprobat în SUA, Argentina, Australia, Canada, China, India, Mexic și alte zeci de țări.

Experții avertizează că rezultatele studiului ar trebui să tragă un semnal de alarmă în legătură cu efectele pesticidelor asupra insectelor polenizatoare.

Pesticidele sunt una dintre principalele cauze pentru sindromul colapsului coloniilor, pe lângă viruși, fungi, acarieni sau o combinație dintre acești factori.

Anul trecut, Națiunile Unite au avertizat că 40% dintre insectele polenizatoare, în special albinele și fluturii, se îndreaptă spre extincție.

Un raport realizat de Autoritatea Europeană pentru Siguranța Alimentelor anul trecut arăta că peste 97% dintre alimentele din Uniunea Europeană au urme de pesticide. Nu există încă un consens legat de efectele pesticidelor asupra sănătății umane, însă un studiu realizat anul trecut arăta că femeile care consumă fructe contaminate cu pesticide au cu aproape 30% mai puține șanse să aibă copii.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri