Parlamentul European a adoptat recent un regulament privind informarea consumatorilor, referitoare la produsele alimentare. Acordul va conferi consumatorilor mai multa autonomie introducand, printre altele o dimensiune minima a caracterelor pentru informatiile obligatorii si etichetare obligatorie privind tara de origine pentru carnea de porc, de oaie, de capra si de pasare, scrie euractiv.ro
Comisarul pentru sanatate si consumatori, John Dalli, afirma insa ca rezultatul este un compromis si ca regulamentul "nu a a mers suficient de departe" in unele domenii-cheie.
Acordul la care s-a ajuns reprezinta o veste buna pentru consumatori. El va conferi consumatorilor mai multa autonomie introducand, printre altele:
– o dimensiune minima a caracterelor pentru informatiile obligatorii, astfel incat consumatorii sa le poata citi mai usor – Informatii nutritionale obligatorii care sa ajute consumatorii sa identifice produsele alimentare care indeplinesc preferintele sau necesitatile lor personale in materie de alimentatie
– informatii obligatorii privind alergenii in cazul produselor alimentare preambalate, al celor care nu sunt preambalate si al celor vandute in restaurante, pentru a ajuta consumatorii sa-si protejeze mai bine sanatatea
– etichetarea obligatorie privind tara de origine pentru carnea de porc, de oaie, de capra si de pasare. Crearea unui cadru pentru indicatiile voluntare privind originea va contribui la prevenirea riscului de a induce in eroare consumatorii si va asigura existenta unor conditii de concurenta echitabile pentru intreprinderi.
Citeste mai mult pe euractiv.ro