Organizația Națiunilor Unite avertizează că emisiile de gaze cu efect de sera generate la nivel global nu încetează să crească. Anul trecut, au atins noi recorduri, atât în cazul concentrației de dioxid de carbon, cât și a celei de metan și de oxid de azot. În plus, măsurile de reducere a emisiilor asumate de state nu par să rezolve problema.
Nivelurile de gaze cu efect de seră din atmosferă au atins noi niveluri record în 2014. Anunțul a fost făcut astăzi, de Organizația Meteorologică Mondială din cadrul ONU.
Secretarul general al organizației, Michel Jarraud, a făcut un apel către toți cei care pot influența situația:
În fiecare an, anunțăm că nu mai avem timp. Trebuie să acționăm ACUM pentru a reduce emisiile de gaze cu efect de seră dacă vrem să avem vreo șansă să ținem sub control creșterea temperaturilor.
Conform datelor înregistrate, nivelul de dioxid de carbon din atmosferă a crescut constant începând cu anul 1984, ajungând anul trecut la o concentrație de aproape 400 de părți per milion (397.7 ppm, mai exact).
Alte două gaze cu efect de seră au crescut constant. Este vorba despre metan și oxidul de azot, care au ajuns în 2014 la concentrații de 1,83 părți per miliard (ppb), respectiv 327.1 ppb. ONU estimează că aceste concentrații sunt cele mai mari din ultimii 800.000 de ani.
Printre efectele fenomenului, specialiștii enumeră creșterea temperaturilor, frecvența crescută a fenomenelor meteo extreme, precum valurile de căldură sau inundațiile, dar și topirea ghețarilor, creșterea nivelurilor mării și a acidității oceanelor.
Angajamentele actuale, insuficiente
Organizația Națiunilor Unite anunța săptămâna trecută că obiectivele asumate de 150 dintre cele 190 de state membre ONU nu sunt suficiente pentru a menține creșterea temperaturilor sub nivelul de 2 grade Celsius, raportat la nivelurile pre-industriale.
Dacă toate măsurile anunțate vor fi puse în practică, vom obține doar jumătate din reducerea necesară. SUA s-a angajat să elimine mai mult de un sfert din emisii până în 2025, raportat la anul 2005, iar China – să emită cu 60-65% mai puține gaze per fiecare unitate de PIB.
Cele 150 de țări care și-au anunțat intențiile sunt responsabile pentru 85% dintre gazele cu efect de seră la nivel mondial.