Noi materiale pentru reabilitarea termica a cladirilor

Materialele traditionale, precum polistirenul expandat si vata de sticla, nu mai sunt la moda in domeniul izolatiilor termice.

Reprezentantii firmelor specializate si-au prezentat, la ultima conferinta a Auditorilor Energetici a Cladirilor din Romania, cele mai noi produse, intre care se afla polistirenul grafitat si vata bazaltica.

Pentru izolarea termica a peretilor exteriori, polistirenul expandat grafitat poate inlocui polistirenul expandat obisnuit.

Polistirenul grafitat este mai scump, dar are avantajul de a fi incombustibil, astfel incat sporeste rezistanta la foc a cladirilor.

Pentru izolarea tavanelor suspendate si a acoperisurilor se poate folosi o noua generatie de vata minerala de sticla. Aceasta contine un liant fara fenol si fara formaldehide, in locul produselor chimice pe baza de petrol. Culoarea naturala a materialului se apropie de aceea a lemnului, nefiind necesara adaugarea de coloranti sau vopsea. Noua vata minerala de sticla poate fi reciclata in proportie de pana la 85 la suta.

Vata bazaltica – produs natural

Panourile din fibra minerala bazaltica ofera peretilor cladirilor o izolatie termica si fonica superioara polistirenului expandat. Coeficientul lambda de conductibilitate termica declarat de producatori este de cel mult 0,036 W/mK. In plus, panourile bazaltice pot servi si ca protectie impotriva focului, intrucat sunt declarate de producatori ca fiind absolut incombustibile. Un alt avantaj specific vatei bazaltice este acela ca permite peretelui cladirii sa “respire”.

In acest domeniu, firma Rockwoll ofera placi rigide pentru izolarea fatadelor si a acoperisurilor tip terasa, precum si placi semirigide pentru izolarea planseelor.

In functie de pretul panourilor izolante, timpul de amortizare a izolatiilor din vata minerala de sticla este de circa 6 saptamani, iar pentru izolatiile din vata minerala bazaltica, de 9 saptamani.

O alta modalitate de izolare a fatadelor foloseste un „sistem de anvelopare” format din panouri confectionate din aluminiu si spuma dura poliuretanica. Panourile produse de firma Thermomax asigura izolatie termica, stabilitate si rezistenta la socuri si lovituri. Conform producatorului, spuma poliuretanica are un coeficient lambda de numai 0,0273 W/mK.

Peste 30 la suta din pierderile de caldura se fac prin acoperis

„Izolatia este importanta pentru ca 40 la suta din energie este folosita in cladiri, mai mult decat in transporturi sau industrie. Cu toate acestea, inca se mai construiesc cladiri ineficiente, chiar daca exista solutii pentru a executa cladiri cu consum de energie aproape de zero”, explica reprezentantii firmei Knauf Insulation. La randul lor, specialistii firmei Isover Saint-Gobain arata ca peste 30 la suta din pierderile de caldura ale unei case individuale se produc prin acoperis.

Pentru alinierea Romaniei la normele Uniunii Europene, Ordinul 2513 / 2010 al Ministerului Dezvoltarii Regionale se refera la contractele de proiectare incheiate dupa data de 1 ianuarie 2011. Acestea vor impune cladirilor noi niveluri de performanta termica. Ele vizeaza peretii exteriori – inclusiv suprafetele vitrate, tamplaria exterioara, planseele peste ultimul nivel, sub terase si poduri, precum si planseele pentru subsoluri neincalzite si pivnite.

Mihai Diac

Foto: www.hydrotherm.ro/
 

spot_img

Ultimele știri