Nivelurile poluării din China sunt în scădere

Nivelurile de poluare ale a orașelor din China s-au îmbunătățit în prima jumătate a acestui an, potrivit grupului de campanie de mediu Greenpeace, însă depășesc semnificativ, în continuare, standardele globale și interne, informează Phys.org.

Beijing

Nivelurile medii ale PM2.5 – particule fine din aer, suficient de mici încât să penetreze adânc plămânii – au scăzut cu 16 procente în 189 de orașe care au fost clasate atât anul trecut, cât și anul acesta, a declarat Greenpeace într-un comunicat de presă. Doar 18 orașe au prezentat creșteri, mai arată comunicatul.

În Beijing, nivelurile PM2.5 au scăzut cu 15.5 procente în intervalul ianuarie-iunie din 2015, față de aceeași perioadă din 2014. Totuși, media este încă de 77.8 micrograme pe metru cub. Media anuală maximă recomandată de Organizația Mondială a Sănătății e de 10 micrograme pe metru cub.

Orașele din China sunt adesea lovite de poluare grea, din cauza arderii de cărbune a centralelor electrice, a folosirii autovehiculelor și a factorilor climatici.

Problema a devenit o sursă majoră de nemulțumire populară. Asta a determinat guvernul să promită că va reduce proporția de energie derivată din combustibili fosili.

Premierul Li Keqiang, care a declarat „război” poluării anul trecut, a declarat în luna martie a acestui an că țara dezamăgește așteptările cetățenilor, după ce un documentar popular a atras atenția asupra situației sumbre a nivelurilor de poluare a aerului.

Nivelurile de dioxid de sulf (substanță descrisă de Greenpeace ca fiind un factor-cheie în spatele poluării secundare cu PM2.5) cauzate, în principal, de arderea cărbunelui au scăzut cu 42.6 procente în Beijing, potrivit Greenpeace.

Nivelul mediu de SO2 din țară a scăzut cu o medie de 18 procente în prima jumătate a anului.

În ciuda îmbunătățirilor, Greenpeace spune că media nivelurilor de PM2.5 din cele 358 de orașe evaluate e totuși de cinci ori mai mare decât limitele indicate de Organizația Mondială a Sănătății.

Mai mult de 80 de procente dintre orașe au o medie a nivelului poluării care depășește standardele Chinei, deși acestea sunt mai puțin stricte decât cele mondiale.

Greenpeace crede că scăderea nivelului poluării se datorează aplicării mai stricte a sancțiunilor pentru poluare, precum și limitării emisiilor de gaze.

„Scăderea concentrațiilor de PM2.5 și SO2 coincid cu o scădere de cinci procente a consumului de cărbune din industriile chimice, de producere a energiei electrice, a metalelor și de construcții, în prima jumătate a anului 2015”, arată comunicatul de presă.

Sursă foto: Flickr.com

Mai citește și:

Aerul care ne îmbolnăvește. Interviu cu medicul pneumolog care tratează victimele poluării

În Franța, poluarea aerului costă 100 de miliarde de euro pe an

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri