Niveluri îngrijorătoare de pesticide, în apele din 1.400 de orașe din Brazilia

Un studiu a descoperit niveluri îngrijorătoare ale 27 de pesticide în 1.400 de orașe de peste tot din Brazilia. 11 dintre acestea sunt interzise în țara din America de Sud, iar 21, în Uniunea Europeană. Un instrument online le permite utilizatorilor să verifice starea apei din zona lor, ceea ce a crescut și mai mult panica.

râu brazilia

Studiul, realizat de ONG-ul elvețian Public Eye, în colaborare cu jurnaliști de la două publicații braziliene de investigații, a analizat datele trimise de autoritățile locale, între 2014 și 2017, către Ministerul Sănătății. Totuși, mai mult de jumătate din cele 5.570 de municipalități ale țării nu au trimis deloc probe.  

În timp ce multe dintre teste au rămas în limitele considerate sigure de către normele braziliene, 12% dintre probe au picat reglementările stricte ale Uniunii Europene.

„Acestea sunt pesticide foarte toxice, care pot cauza o varietate de boli,” a declarat pentru The Guardian Marina Lacorte, specialist în mâncare și agricultură la Greenpeace Brazilia. „Societatea braziliană consumă otravă în fiecare zi.

Pesticide clasificate de către SUA ca fiind „probabil cancerigene” și despre care Uniunea Europeană crede că produc disfuncții endocrine au fost printre cele mai întâlnite. Glifosatul, un erbicid „probabil cancerigen” și care face subiectul a 9.000 de dosare în instanța din Statele Unite, a fost găsit în 87% dintre teste. Atrazinul, considerat „foarte periculos” în Statele Unite și interzis în Uniunea Europeană, a fost găsit în 84% dintre cazuri.

UE a stabilit o lege uniformă, aplicabilă tuturor pesticidelor, în timp ce Brazilia a fixat limite diferite pentru fiecare substanță, a spus cercetătorul Laurent Gaberell, de la Public Eye. Mai mult, UE are o lege împotriva amestecurilor de pesticide, care pot fi și mai periculoase.

„Reglementările braziliene nu iau în calcul efectul acestor cocktail-uri,” a mai spus acesta. „În Uniunea Europeană avem reguli stricte pentru deșeurile de pesticide din apă, dar le permitem companiilor europene să polueze apele potabile ale altor țări, la niveluri care aici ar fi ilegale,” a mai spus, făcând referire la afacerile deținute de europeni, care își desfășoară activitatea în Brazilia.

Guvernul brazilian, companiile de apă și furnizorii de pesticide au început să-și asigure clienții că situația prezentată nu este cea reală.

„Textul aplică parametri europeni și realizează o analiză dincolo de contextul Braziliei, o țară tropicală, a cărei mai mult de 65% din teritoriu este acoperit de vegetație sălbatică,” a transmis Asociația Națională a Protejării Plantelor.

Cassiana Montgner, un profesor de chimie și cercetător în chimia mediului la Universitatea din Campinas, din Sao Paulo, a pus la îndoială rezultatele testelor pentru că acestea nu au ținut cont de metodele diferite de testare care au fost folosite. Însă le-a catalogat drept „o alarmă pozitivă”.

„Brazilia folosește o mulțime de pesticide și ar trebui să aibă loc o discuție despre ele oricând e necesar,” a mai spus ea.

Ministerul Sănătății din această țară realizează un studiu național despre pesticidele din apă și va anunța în curând concluziile. Însă, anul acesta, nou guvern al președintelui a aprobat noi limite ale pesticidelor, iar o lege controversată, care ar ridica restricțiile asupra acestora este blocată în Congres.

„În timp ce Uniunea Europeană interzice cât mai multe, noi relaxăm legea și mai mult. Ne îndreptăm în direcția opusă,” a mai spus Lacorte, de la Greenpeace Brazilia.

În 2018, 19.2% din exporturile Braziliei au ajuns în Europa. Dintre exporturile țării din America de Sud fac parte uleiurile de semințe (14% din totalul exporturilor), carne (5,5%), deșeuri din industria alimentară și furaje pentru animale (3%).

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri