Nivelul Dunarii este in crestere si se va mentine ridicat trei saptamani

Nivelul Dunarii este in crestere in sectoarele aval Portile de Fier, iar fluviul va ramane la debite si niveluri ridicate cel putin trei saptamani, ceea ce va creea probleme cu privire la rezistenta digurilor, ANAR concentrandu-si eforturile pentru consolidarea acestora. La intrarea in tara, Dunarea are un debit de 13000 mc/s, fiind in scadere, dar pe sectoarele aval Portile de Fier, nivelele sunt intr-o usoara crestere, potrivit Mediafax.

Dunarea se situeaza peste cotele de pericol la statiile: Bechet (+ 34 peste CP), Corabia (+13 peste CP), Turnu Magurele (+ 35 peste CP), Fetesti (+ 14 cm peste CP), Harsova (+ 48 peste CP), Braila (+ 39 peste CP), Galati (+ 8 cm peste CP), Isaccea (+ 7 peste CP), si peste cotele de inundatie la statiile: Zimnicea (+ 1,26 metri peste CI), Giurgiu ( +65 peste CI), Oltenita (+70 peste CI), Calarasi (+ 41 cm peste CI), Fetesti (+14 peste CI), Tulcea (+ 18 cm peste CI), informeaza, sambata, ANAR.

Conform prognozei INHGA, se estimeaza ca Dunarea, pe sectorul Braila-Galati, va depasi de joi pana vineri debitul de 16000 mc/s, fluviul ramanand la debite si niveluri ridicate cel putin trei saptamani.

"Echipele Apelor Romane isi concentreaza eforturile si pentru consolidarea digurilor de la Dunare, pe sectorul Fetesti-Braila-Galati, Tulcea si Delta Dunarii, principala problema fiind durata foarte mare de timp sub care digurile sunt sub presiunea apei", potrivit sursei citate.

La Braila, Dunarea este la acelasi nivel cu cel inregistrat in 2006. La Galati, Dunarea creste usor, cu 2-3 cm pe zi, fiind cu 6 cm peste cota istorica inregistrata in 2006. La Fetesti, Dunarea a depasit nivelul istoric din anul 2006, fiind cu 4 cm mai mare, fiind evacuate casele din zona cartierului Buliga. La Harsova, Dunarea a crescut din 30 iunie, ora 18.00, cu 12 cm, avand in prezent 708 cm.

S-au suprainaltat digurile din zonele Fetesti si Tulcea, prin suplimentarea sacilor de nisip cu peste 30.000 pentru suprainaltarea si consolidarea digurilor, precum si pentru stoparea infiltratiilor.

In noaptea de vineri spre sambata, o echipa de la Apele Romane Dobrogea Litoral (ABADL), s-a deplasat la Oltina pentru a ajuta la suprainaltarea digurilor. In urma deciziei Comitetului pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Padurilor, Apele Romane Dobrogea Litoral (ABADL) a creat o bresa pentru a permite o circulatie mai buna a debitelor din zona Deltei Dunarii.

Cordonul litoral este un dig care protejeaza zona Deltei Dunarii, de la Sfantu-Gheorghe pana la Sulina, impotriva valurilor Marii Negre care, pe timp de furtuna, puteau sa ajunga pana la 7 metri.

Foto: Mediafax

spot_img

Ultimele știri