Omenirea ar trebui sa reduca nivelul de dioxid de carbon din atmosfera mai mult decat cel inregistrat acum 20 de ani, adica mult mai mult decat au stabilit majoritatea guvernelor, declara un grup de 150 de sustinatori intr-un anunt lansat in mass-media, informeaza Reuters.
"Am mers prea mult intr-o directie gresita”, au spus oameni de stiinta, politicieni, oameni de afaceri in anuntul de o pagina publicat in ziarele Financial Times, New York Times, International Herald Tribune si alte doua ziare suedeze.
Acestia spun ca nivelul concentratiei de dioxid de carbon, principalul gaz emis in timpul arderii combustibililor fosili, ar trebui redus la mai putin de 350 parti pe million (ppm) din atmosfera, cu mult sub nivelul curent de 385 ppm.
"Aminteste-ti numarul 350 pentru tot restul vietii", era titlul ultimului anunt al sustinatorilor cauzei care lupta pentru hotararea formei pe care o va avea noul tratat global asupra schimbarilor climatice. Acesta urmeaza sa fie aprobat pana la sfarsitul lui 2009.
Printre cei care au semnat anuntul se numara cercetatorii americani James Hansen si Robert Corell, Agentia de Mediu a Uniunii Europene, fostul prim ministru al Suediei, Goran Persson si Jose Maria Figueres, fostul presedinte din Costa Rica. Initiativa a fost sustinuta de catre Institutul pentru Protectia Mediului din Stockholm si de fundatia suedeza Tallberg.
Potrivit anuntului, Hansen, cercetator in cadrul Institului de Studii Spatiale, din NASA, a avertizat Congresul Statelor Unite pe 23 iunie 1988 in legatura cu ridicarea nivelului de dioxid de carbon rezultat din activitatile umane, din arderea combustibililor fosili. In acel an, nivelul era situat la 350 ppm.
Sustinatorii cauzei cer autoritatilor sa adopte ca tinta nivelul de 350 ppm in negocierile pentru tratatul care va succede Protocolul de la Kyoto, pactul Natiunilor Unite pentru lupta impotriva incalzirii globale, care are valabilitate pana la sfarsitul lui 2012.
In anunt se spune ca oamenii de stiinta au cazut de acord recent ca 450 ppm reprezinta zona sigura pentru evitarea celor mai drastice efecte pe care le-ar putea avea schimbarile climatice, precum valuri de caldura, secete, inundatii, topirea ghetarilor si cresterea nivelurilor marilor.
Conventia-cadru a Organizatiei Natiunilor Unite privind Schimbarile Climatice, bazate pe munca a 2.500 de oameni de stiinta, a declarat anul trecut ca stabilizarea gazelor cu efect de sera intre 350 si 400 ppm va limita cresterea temperaturilor la nivel global cu intre 2 si 2,4 grade Celsius.
Uniunea Europeana, impreuna cu mai multe grupuri de mediu sunt de parere ca doua grade Celsius reprezinta pragul pentru schimbari climatice periculoase.
Pe de alta parte, Institutul Competitive Enterprise din Statele Unite, a lansat un anunt in 2006, de exemplu, in care spune ca dioxidul de carbon este un gaz vital pentru viata si pentru societatea moderna. "Dioxid de carbon. Ei il numesc poluare : noi il numim viata", au declarat reprezentantii institutului.
Foto: Reuters