Nivelul de CO2 din atmosferă va crește semnificativ în 2019

Nivelul de CO2 din atmosferă ar putea înregistra în 2019 una dintre cele mai mari creșteri de până acum, conform cercetătorilor de la Met Office.

Creșterea este alimentată de continuarea arderii combustibililor fosili și de distrugerea pădurilor și va fi deosebit de mare în 2019 din cauza evenimentului El Niño. Această variație climatică naturală duce la o vreme caldă și uscată în tropice, restricționând creșterea plantelor care elimină CO2 din aer.

Nivelurile de gaze cu efect de seră din prezent sunt comparabile cu condiții de acum 3-5 milioane de ani, când temperatura era cu 2-3 grade mai mare și nivelul mării era cu 10-20 de metri mai ridicat. Ultimii patru ani au fost cei mai calzi înregistrați vreodată, iar emisiile globale din 2018 au fost în creștere.

„Uitându-ne la datele lunare, este de parcă putem vedea planeta respirând pe măsură ce nivelurile de CO2 scad și cresc în concordanță cu ciclul sezonier al creșterii și degradării plantelor în emisfera nordică. Graficul are o frumusețe anume, însă este și o reamintire dezolantă a impactului uman asupra climei. În fiecare an nivelul de CO2 este mai ridicat decât în anul precedent și acest lucru se va întâmpla în continuare până când oamenii vor înceta să adauge CO2 în atmosferă.”, a declarat Richard Betts, cercetător la Hadley Centre, în cadrul Met Office.

Conform estimărilor realizate de Met Office, media creșterii concentrațiilor de CO2 din atmosferă în 2019 va fi de 2.75 părți per milion. Va fi una dintre cele mai mari creșteri anuale înregistrate vreodată, depășită doar de ani cu evenimente El Niño puternice, 1998 și 2016, când a fost înregistrată o creștere de 3.39 ppm.

Nivelul mediu de CO2 în 2019 va fi de 411 ppm. În comparație, nivelul de CO2 din atmosferă înregistrat înaintea începerii revoluției industriale era de 280 ppm.

Nick Ostle, de la Universitatea din Lancaster, a declarat pentru The Guardian că veștile sunt îngrijorătoare și că sunt necesare reduceri ale consumului de combustibili fosili, minimizarea defrișărilor și a emisiilor din partea agriculturii.

„Este o provocare enormă dar există oportunități reale de a avea un impact la nivel individual și global.”

Cercetătorii avertizează că ritmul în creștere al defrișărilor este îngrijorător.

„Acesta a fost un an foarte prost. Defrișările în Amazonul brazilian au crescut la aproximativ 8.000 de kilometri pătrați în 2018, echivalentul pierderii unui teren de fotbal de pădure la fiecare 30 de secunde. De asemenea, există semne îngrijorătoare că defrișările se produc la o rată mai rapidă în alte țări amazoniene, cum ar fi Columbia, Bolivia și Peru.”, a declarat Jos Barlow, cercetător la Universitatea din Lancaster.

spot_img

Ultimele știri