New York interzice folosirea polistirenului pentru recipientele de ambalare a alimentelor

De la 1 iulie 2015, orașul New York interzice companiilor să mai folosească ambalaje din polistiren. Această lege vine după un avertisment în urma căruia lobby-iștii nu au reușit să demonstreze că produsul lor este reciclabil în mod eficient, informează Collective Evolution.

polistiren

Companiile au la dispoziție șase luni să facă tranziția la un alt tip de ambalaje. După aceea, dacă nu au implementat noua lege, vor primi amenzi. Deși schimbarea ar putea părea minoră, atât de multe companii folosesc polistirenul, în special în industria alimentară, încât legea recent adoptată ar putea aduce un impact monumental asupra situației gunoiului produs de oraș.

New York nu e primul oraș care interzice folosirea ambalajelor de polistiren. Alte orașe mari din Statele Unite, cum ar fi Chicago, Boston și Washington, D.C., au făcut deja tranziția.

Problema majoră a polistirenului e faptul că nu suntem în stare să-l reciclăm eficient. La asta se adaugă faptul că, potrivit EPA, doar americanii aruncă aproximativ 25 de miliarde de pahare de cafea din polistiren în fiecare an. E o cifră înfricoșătoare, mai ales când te gândești că paharele sunt doar unul dintre multitudinea de tipuri de recipiente produse pe bază de polistiren.

În loc să fie reciclat, polistirenul ajunge în depozitele de deșeuri și, în multe cazuri, în oceane, unde face ravagii asupra vieții marine.

„Deseori, polistirenul se depunde în întestinele viețuitoarelor, cauzând blocaje care pot fi letale”, spune Douglas McCauley, profesor de biologie marină la Universitatea din California, Santa Barbara. „Spuma de polistiren acționează în principal ca mici bureți poluanți, adunând și concentrând unii dintre cei mai nocivi contaminanți din ocean. Apoi vine o broască țestoasă, de pildă, și mănâncă buretele ăsta, crezând că e o meduză”, mai spune aceasta.

Deși pare un pas mic în direcția cea bună, adoptarea acestei legi de către un oraș renumit cum e New York-ul, ar putea influența și alte orașe să urmeze exemplul, amplificând astfel impactul.

Sursă foto: Flickr.com

Mai citește și:

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri