Orașul New York a interzis începând cu 1 ianuarie recipientele din polistiren expandat pentru mâncare și băuturi, devenind oficial cea mai mare jurisdicție din SUA care să ia o asemenea măsură.
Noua lege a fost aplicată după cinci ani de lobby și litigii intentate de industria plasticului pentru a opri această inițiativă de mediu.
Afacerile vor avea la dispoziție o perioadă de șase luni în care pot face schimbările necesare, iar după 30 iunie, cei care încalcă legea pentru prima oară vor fi amendați cu 250 de dolari.
Restaurantele, vânzătorii ambulanți de mâncare și magazinele nu pot avea, vinde sau oferi recipiente din polistiren expandat pentru mâncare și băuturi. În plus, magazinele nu pot vinde sau oferi fulgi din polistiren expandat, care se folosesc la împachetat. Măsura adițională a fost luată deoarece este foarte dificil pentru consumatori și departamentul de salubritate să gestioneze asemenea deșeuri într-un mod sustenabil.
Multe afaceri din industria alimentară a orașului au renunțat deja la recipientele de polistiren în favoarea unor opțiuni mai prietenioase cu mediul. Unele dintre noile recipiente sunt făcute din aluminiu, carton compostabil sau materiale plastice ușor de reciclat.
Turcia introduce din 2019 taxe pentru pungile de plastic în încercarea de a combate poluarea
Recipientele din polistiren expandat au intrat pe piață în anii ’70 și au devenit rapid o problemă de mediu din cauza compoziției lor. Acestea se descompun în bucăți mici care ajung pe străzi, în parcuri și pe plaje.
Deșeurile ajung în sistemul de canalizare, apoi în cursurile de apă locale, unde sunt confundate cu hrană de către pești și păsări. Dacă ajung la groapa de gunoi, pot supraviețui pentru mai mult de un secol.
Prețul unor recipiente mai prietenoase cu mediul este aproape același ca al polistirenului expandat. Însă afacerile cu un venit anual brut de sub 500.000 de dolari care nu pot găsi un substitut cu un preț similar pot obține o derogare de la interdicție.
La sfârșitul anului trecut, Uniunea Europeană a anunțat că va interzice începând cu 2021 10 produse din plastic de unică folosință pentru care există alternative disponibile, printre care se numără și recipientele din polistiren expandat pentru mâncare și băuturi. Cu toate că țările membre pot impune măsuri pentru a le reduce utilizarea, nu trebuie să stabilească o țintă obligatorie, spre nemulțumirea ecologiștilor.