Nereguli importante depistate la sistemul electronic de urmărire a deșeurilor

Corpul de Control al Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor a constatat „importante nereguli” în „modul de achiziție, dezvoltare, exploatare și recepție” a unui sistem electronic de trasabilitate a deșeurilor care provin din alte țări ale Uniunii Europene și care tranzitează România. Deși a fost achitat, sistemul ELSYS nu este funcțional.

deseuri

 

Cine și ce trebuia să livreze

Licitația pentru dezvoltarea sistemului informatic ELSYS a fost câștigată de furnizorul de servicii de telecomunicații MIRA Telecom. Specialiștii companiei ar fi trebuit să livreze „echipamente și programe informatice” capabile să ajute autoritățile române să gestioneze mai bine situația deșeurilor aflate în tranzit în România. Mai exact, este vorba despre o aplicație online, dezvoltată pentru cel care deține și declară deșeurile, și un sistem software, care ajută autoritățile să le urmărească. Sistemul ar fi urmat să fie folosit în colaborare cu alte țări din Uniunea Europeană.

Deși autoritățile au achitat factura către dezvoltator și recepția a fost teoretic efectuată, la ora actuală, ELSYS nu este funcțional. Este motivul pentru care actualul ministru, Cristiana Pașca-Palmer, a dispus acum câteva luni un control. Într-o postare pe pagina sa de Facebook, Palmer a justificat decizia:

Am vrut să văd de ce România nu are un sistem complet de trasabilitate a deșeurilor, deși au fost investite sume semnificative de bani în ultimii ani pentru dezvoltarea unui sistem IT care să asigure acest serviciu. Datele atât de necesare deciziilor strategice se obțin greu, cu întârziere și necesită multă prelucrare, ceea ce încetinește dezvoltarea și aplicarea politicilor de mediu.

Ce a descoperit Corpul de Control al MMAP și ce urmează

În urma verificărilor, Corpul de Control al MMAP a constatat „importante nereguli cu privire la modul de achiziție, dezvoltare, exploatare precum și la recepția echipamentelor și a programelor informatice proiectului LIFE10/ENV/RO726 „Stabilirea unui sistem electronic pentru schimbul de date privind transferurile de deșeuri” (acronym LIFE = ELSYS).”

Reprezentanții MMAP au precizat pentru Green Report că, deocamdată, nu pot face publice detaliile referitoare la neregulile sesizate, întrucât este în desfășurare o anchetă. Autoritățile au sesizat deja „instituțiile abilitate”, care vor face verificări. În astfel de cazuri, autoritățile pot apela la Parchete, DNA, DIICOT sau Curtea de Conturi. Nu se cunosc încă posibilele urmări și dacă România va trebui să returneze finanțarea primită de la Comisia Europeană.

Sistemul electronic de trasabilitate a deșeurilor trebuia dezvoltat în perioada 2011-2014, de Ministerul Mediului și Schimbărilor Climatice din respectiva perioadă. Pentru aceasta, MMSC a obținut o finanțare de la Comisia Europeană, printr-un proiect al programului UE de investiții în protejarea mediului (LIFE+).

Astfel, ministerul a reușit să aloce aproape 1,2 milioane de euro pentru dezvoltarea sistemului, denumit ELSYS. Jumătate din sumă a fost acoperită de Comisia Europeană, iar cealaltă jumătate a fost contribuția României.

Controlul MMAP vine în contextul în care, în luna iunie a acestui an, Garda de Mediu și Poliția de Frontieră au depistat 16 tiruri cu deșeuri nereciclabile. Acestea ar fi urmat să fie depozitate pe teritoriul României. Importul de deșeuri nereciclabile este interzis în UE, putându-se efectua doar cu derogare în cazuri speciale. Sistemul ELSYS ar fi trebuit să prevină întocmai astfel de situații.

deseuri

 

În trecut, MIRA Telecom a mai fost implicată în dezvoltarea unui soft pentru Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (IGSU) și a unui sistem de supraveghere pentru Autoritatea Navală Română. În ambele situații, au apărut acuzații dure în presă națională, respectiv locală.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri