Romania trebuie sa inchida inca 65 de gropi de gunoi neecologice pana la 16 iulie 2009, pentru a evita declansarea procedurii de infringement de catre Comisia Europeana, anunta Agerpres.
"Cred ca ne paste declansarea procedurii pentru ca pana la 16 iulie 2009 trebuie sa se inchida 139 de astfel de gropi, din care 74 si-au sistat activitatea ramanand alte 65 de unitati", a spus ministrul Mediului.
Romania are peste 200 de depozite destinate deseurilor. La inceputul lunii februarie, ministrul Mediului arata ca, din 2010, Romania va fi penalizata de catre Comisia Europeana cu 200.000 de euro pe zi daca nu va rezolva problema gropilor ecologice. Colectarea, reciclarea si tratarea deseurilor reprezinta o prioritate si se regaseste in angajamentele asumate de Romania fata de Uniunea Europeana, iar actul normativ care reglementeaza modul in care romanii sunt obligati sa sorteze deseurile este Legea 27/2007.
Potrivit unei statistici intocmite recent de Biroul de Statistica al Comunitatii Europene, Eurostat, un roman a ajuns sa produca circa 379 de kilograme de deseuri domestice, iar gunoiul a fost aproape in intregime depozitat, doar 1 la suta din intreaga cantitate fiind reciclata, ceea ce plaseaza Romania pe ultimele locuri din zona Uniunii. Statele membre cu cele mai mari procente de deseuri colectate in gropi de gunoi au fost Bulgaria (100 la suta), Romania (99 la suta), Lituania (96 la suta), Malta (93 la suta) si Polonia (90 la suta).