Reconstructia ecologica a luncii si Deltei Dunarii este obiectivul prioritar al mandatului ministerului Mediului, a declarat ministrul Nicolae Nemirschi in cadrul conferintei “Utilizarea mediului; oportunitati si cerinte pentru dezvoltarea durabila”, organizata astazi la hotelul Marriot.
Oportunitatile oferite de Marea Neagra si Delta Dunarii, dar si de utilizarea durabila a acestor zone, au fost temele principale ale conferintei, ce face parte din campania “Saptamana Mediului”, desfasurata de Ministerul Mediului.
Directorul general al Institutului national de cercetare-dezvoltare marina Grigore Antipa, Simion Nicolaev, a prezentat in cadrul conferintei un raport despre Marea Neagra si starea mediului marin in 2008. El a explicat ca mediul marin nu a cunoscut schimbari majore in ultima perioada, chiar s-a constatat diminuarea poluarii fata de anii trecuti.
“Zonele protejate, fie ca sunt rezervatii sau fac parte din programul Natura 2000, reprezinta 72% din suprafata litoralului romanesc. Astfel, zona de dezvoltare economica este destul de restransa. Problema este ca nu putem sa extindem aceste zone de protejare pentru ca vom restrange foarte mult activitatea economica”, a declarat Simion Nicolaev.
El sustine ca solutia de impacare a agentilor economici e undeva la mijloc, anumite tipuri de activitati economice fiind chiar recomandate in aceste zone protejate. Nicolaev a mai precizat ca, in momentul de fata, exista presiuni din partea Comisiei Europene pentru extinderea zonelor protejate.
“Nu imi asum neajunsurile, dar nici lucrurile bune care s-au facut pana acum. Zonele protejate din Natura 2000 nu pot fi restranse acum pentru ca nu ne permite Comisia Europeana. Avem voie doar sa le largim. Nimeni din minister nu poate sa isi dea cu parerea in acest caz, ci trebuie sa colaboram cu institutiile specializate”, a explicat ministrul Mediului.
Nemirschi a mai declarat ca “Sptamana mediului” va deveni o campanie anuala.
Foto: www.magest.ro