Informatiile privind evolutia vremii si climei presupun o tehnologie inalta si costisitoare, insa trebuie sa realizam ca investitiile in acest domeniu ne pot aduce beneficii de cel putin de 10 ori mai mari decat costurile pe care le-am suporta daca nu am face acest lucru, a apreciat, luni, ministrul Mediului, Nicolae Nemirschi, anunta Agerpres.
"Stiu ca este o perioada foarte grea. Tehnologia si specializarea nu sunt suficiente pentru a rezolva problemele. Este evident ca, pentru o actiune eficienta, este nevoie de cooperare si munca in retele institutionalizate", a spus ministrul. Nemirschi a subliniat ca trebuie sa se actioneze pentru a preveni, aratand ca "ar fi trebuit sa incepem mai de mult sa reparam, inainte de a fi prea tarziu".
"Este necesar sa actionam inainte de a fi prea tarziu. Exista raportul Stern care arata ca, daca nu facem nimic in domeniul schimbarilor climatice, o diminuare anuala cu 20 la suta a PIB-urilor insumate la nivel global este iminenta. Daca ne apucam sa facem ceva toti si la nivel global, s-ar putea sa avem o diminuare de doar unu la suta a acestui PIB global. Dar tot lordul Stern, in 2008, si-a revizuit estimarea initiala si spune ca daca facem ceva conform angajamentelor s-ar putea sa avem o reducere a PIB-ului de doar doi la suta. Chestiunea asta ar putea avea implicatii foarte dure, iar situatia ar putea deveni foarte grava", a precizat el.
In acest sens, Nemirschi a subliniat ca stia, din diverse raportari, ca sudul Romaniei este "o zona destul de delicata", insa s-a convins personal, cu ocazia unei vizite efectuate duminica, de faptul ca situatia este ingrijoratoare.
Ministrul a mai mentionat ca trebuie luata in considerare revizuirea oricarei strategii sectoriale, la oricare dintre domeniile economice si sociale, in conditiile schimbarilor climatice, cu prilejul aniversarii Zilei Mondiale a Meteorologiei.
"Acesta este lucrul care trebuie constientizat si pe care eu incerc acum sa-l fac inteles intr-un limbaj destul de simplu tuturor colegilor mei din Guvern, in sensul ca ar trebui ca, in organigrama fiecarui minister, sa existe un compartiment de mediu care sa trateze problema corelat cu ceea ce se intampla la nivel macroeconomic", a declarat Nemirschi.
Totodata, Nemirschi a subliniat ca stia, din diverse rapoarte, faptul ca sudul Romaniei este "o zona destul de delicata", insa s-a convins personal, cu ocazia unei vizite efectuate duminica, de faptul ca situatia este ingrijoratoare.