Nemirschi: Fondurile prin POS Mediu nu sunt suficiente

Fondurile alocate Romaniei prin Axa 1 a POS Mediu pentru alimentarea cu apa nu sunt suficiente pentru 42 de judete, ci pentru mult mai putin, a declarat, astazi, ministrul Mediului Nicolae Nemirschi, in cadrul conferintei “Investim in ape, credem in viitor”, organizata de Ministerul Mediului (MM), conferinta coordonata cu alte evenimente mondiale prilejuite de sarbatorirea Zilei Internationale a Apei pe 22 martie, desfasurate sub egida ONU.

“Am constatat ca previziunile noastre la momentul negocierii intrarii Romaniei in UE nu au fost prea exacte si deja, pe langa faptul ca suma alocata Romaniei nu este suficienta sa ne rezolvam problemele, suntem pe minus in momentul acesta si aici vorbesc despre Axa 1”, a declarat Nicolae Nemirschi. Acesta a adaugat ca la nivelul ministerului se fac demersuri pentru a se ajunge la zi.

„Din cand in cand mai intru si in cada in Bucuresti si mi se pare ca apa nu este prea curata. Nu fac analiza a ceea ce se intampla in Bucuresti, nu e treaba mea, dar sunt convins ca lucrurile acestea se intampla in multe locuri din tara”, a mai spus ministrul Mediului referitor la calitatea apei din tara noastra.

79% din apele uzate sunt neepurate sau epurate necorespunzator, a precizat Nemirschi si doar 52% din popularia Romaniei este racordata la sisteme cu apa si canalizare. Prin POS Mediu se va imbunatati calitatea apei prin 200 de statii de epurare noi sau reabilitate si 70% din cetateni vor beneficia de servicii de alimentare cu apa si canalizare la standarde europene. 

POS Mediu este cel mai important program de asistenta financiara in domeniul protectiei mediului. Programul finanteaza proiecte care au in vedere alimentarea cu apa, sistemele de canalizare, managementul deseurilor, reabilitarea terenurilor poluate istoric, reabilitarea sistemelor de termoficare invechite, conservarea naturii, protectia impotriva inundatiilor si eroziunii costiere. POS Mediu include 5 Axe Prioritare, corespunzatoare fiecarui sector de mediu finantat prin program si o Axa Prioritara de asistenta tehnica destinata sprijinirii institutiilor care asigura managementul programului.

Ministrul a facut referire si la proiectul statiei de epurare de la Glina, explicand ca acesta trebuie reluat, pentru ca in momentul in care s-a facut proiectarea s-a avut in vedere o anumita capacitate iar in prezent lucrurile s-au schimbat, citeaza Agerpres.

"Saptamana viitoare voi relua povestea cu Glina la alt nivel de capacitate, de fapt asta este esenta", a spus el. Lucrarile pentru constructia la Glina a unei statii de epurare a apelor menajere deversate din Bucuresti au inceput inca din perioada regimului comunist, insa au fost abandonate dupa 1990. Proiectul a fost reluat dupa 2003, cu ajutorul fondurilor oferite de Uniunea Europeana prin programul ISPA, BEI si BERD, insa a fost necesar un nou studiu de fezabilitate.

De asemenea, o parte din obiectivele construite inainte de 1989 au trebuit demolate, iar altele aduse la standardele de calitate actuale sau la parametri tehnici care sa fie compatibili cu noul proiect. Lucrarile de pe santierul statiei de epurare Glina sunt in intarziere, termenul de finalizare prevazut in contract fiind sfarsitul anului 2010. Si semnarea contractului pentru constructia primei componente a statiei de epurare de la Glina s-a realizat cu mare intarziere, abia in anul 2006. Valoarea totala a lucrarilor executate pentru statia de epurare de la Glina a depasit pana in prezent 108 milioane de euro. Deocamdata, apele reziduale din Capitala ajung in raurile Dambovita si Arges si, mai departe, in Dunare, putand duce la un dezastru ecologic.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri