Legislatori din cele mai dezvoltate natiuni ale lumii si din cinci tari in curs de dezvoltare se intalnesc azi in Brazilia pentru a discuta tratatul schimbarilor climatice care se negociaza in prezent la nivel mondial, informeaza Reuters.
Este prima adunare a legislatorilor din tari bogate si in curs de dezvoltare care vor incerca sa configureze protocolul post Kyoto, a declarat pentru Reuters, vicepresedintele Bancii Mondiale pentru America Latina, Pamela Cox.
"Legislatorii sunt mai mult decat o voce. In multe tari ei sunt cei care stabilesc legile care vor sta la baza oricarei agende viitoare a schimbarilor climatice. Este o problema globala atat de importanta incat discutiile nu pot fi bilaterale. Nu cred ca o astfel de initiativa a mai avut loc pana acum", a adaugat Pamela Cox care va participa la conferinta din Brasil.
Intalnirea celor 100 de legislatori include tarile din G8: Marea Britanie, SUA, Japonia, Franta, Canada, Rusia, Italia, Germania si din tarile in curs de dezvoltare rapida: China, Brazilia, India, Africa de Sud si Mexic.
Protocolul de la Kyoto vizeaza doar tarile dezvoltate si impune tinte pentru emisiile care provin din statele in curs de dezvoltare ca India si China. Negocierile post-Kyoto includ, insa, mentiunea ca toate tarile trebuie sa ia masuri de reducere a emisiilor.
Brazilia este ingrijorata de faptul ca implicarea sa intr-un tratat multilateral ii va submina suveranitatea peste padurea tropicala amazoniana. Aceasta tara ramane al patrulea producator mondial de emisii, toate produse de despadurire.
Banca Mondiala incearca sa ofere solutii pentru reducerea emisiilor, inclusiv cele care provin din cauza defrisarilor. Astfel, in octombrie, Banca a anuntat ca pune bazele unui parteneriat Forest Carbon care va furniza stimulente financiare tarilor pentru a-si proteja padurile tropicale care stocheaza cantitati imense de carbon.
Despadurirea contribuie cu 20% la totalul emisiilor de gaze cu efect de sera, mai mult decat emisiile de la toate mijloacele de transport din lume calculate impreuna. Crearea unei valori economice pentru padurile tropicale va ajuta tari in curs de dezvoltare ca Brazilia sa genereze noi venituri pentru eliminarea saraciei.
"Ambele parti au nevoie sa inteleaga mai bine punctul de vedere al celeilalte deoarece este o problema globala si suntem implicatii cu totii. Aceste tari trebuie sa fie vazute ca parteneri deplini. Nu este vorba doar de cine plateste ci si de cine conteaza. Ne asteptam ca tarile G8 sa plateasca si tarile in curs de dezvoltare sa conteze si trebuie sa vedem cum vom realiza acest lucru", a mai spus Pamela Cox. Ea a adaugat ca este vitala echilibrarea dezvoltarii cu nevoile mediului.
Luiz Inacio Lula da Silva, presedintele Braziliei, va lua cuvantul la aceasta conferinta. El sustine ca tarile bogate sunt responsabile pentru 60% din emisii si responsabilitatea trebuie sa le revina lor intr-o mai mare masura.
Brazilia, ca si restul tarilor in curs de dezvoltare, este ingrijorata ca solutia pentru schimbarile climatice va prejudicia dezvoltarea economica.
Foto: nationalgeographic.com