Negocieri pe tema Lacului Vacaresti

Ministrul Mediului si Padurilor, Rovana Plumb, a inceput seria de consultari cu reprezentantii fostilor proprietari ai terenurilor din zona Lacului Vacaresti.

La prima intalnire, alaturi de ministrul Rovana Plumb s-au aflat consilierul de stat al primului-ministru, Remus Cernea, secretarul general al Ministerului Mediului si Padurilor, Mircea Popa, reprezentanti ai Primariei Sectorului 4 si ai Autoritatii Nationale pentru Restituirea Proprietatilor.

Seria de intalniri cu reprezentantii fostilor proprietari are ca scop clarificarea situatiei notificarilor depuse la Ministerul Mediului si Padurilor conform Legii 10/2001.

Acum doua saptamani, de Ziua Mondiala a Mediului, cu prilejul unei vizite in zona Lacului Vacaresti, Rovana Plumb anuntase ca Ministerul Mediului si Padurilor va face demersuri pentru desemnarea zonei drept arie naturala protejata.

„Asa cum am spus si atunci cand am fost in zona Lacului Vacaresti, avem toata deschiderea pentru a rezolva aceasta problema care treneaza de atatia ani. Va asigur ca Ministerul Mediului si Padurilor trateaza cu maxima seriozitate aceasta problema, iar pentru a clarifica lucrurile am considerat util sa avem o discutie deschisa cu dumneavoastra”, le-a declarat ministrul Mediului fostilor proprietari.

Reprezentantii acestora solicita sa le fie respectat dreptul de proprietate asupra terenurilor revendicate, fiind ingrijorati de proiectul privind declararea zonei Lacului Vacaresti drept arie protejata.

Instituirea unei arii protejate nu incalca dreptul de proprietate

„Declararea zonei drept arie naturala protejata nu afecteaza dreptul de proprietate. In momentul in care zona respectiva va fi declarata arie protejata, proprietarii vor primi compensatii, vor fi despagubiti. Pentru a institui aria protejata, vom face evaluare a biodiversitatii din zona respectiva. Repet insa, instituirea unei zone ca arie naturala protejata nu inseamna ca proprietarii terenurilor vor pleca de acolo”, a subliniat Rovana Plumb.

In privinta revendicarilor in natura, ministrul Mediului a explicat ca „avem obligatia, ca institutie a statului, sa facem tot ce se poate pentru a rezolva problema restituirii terenurilor din aria Lacului Vacaresti. Voi cere comisiei sa tureze motoarele la maximum pentru a urgenta solutionarea notificarilor. Va invitam sa desemnati trei persoane din randul fostilor proprietari care sa fie in dialog permanent cu comisia, pentru a rezolva cat mai repede aceste probleme”, a precizat ministrul Mediului.

Delta sau blocuri ?

Zona Lacului Vacaresti ocupa circa 180 de hectare in Sectorul 4. Aici au fost identificate 90 de specii de pasari rare, iar din acest motiv Lacul Vacaresti este socotit o adevarata “Delta” a Capitalei.

Pe de alta parte, terenurile din acest perimetru sunt foarte bine cotate din punctul de vedere al investitiilor imobiliare, ceea ce justifica interesul pentru retrocedarea lor. Cu toate acestea, acum un an, fostul comisar general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, declara ca zona nu mai poate servi pentru dezvoltari imobiliare: "Lacul nu mai poate fi folosit pentru constructii. Fundul lacului este o mlastina", explica Silvian Ionescu.

Mihai Diac

Comentariile tale pot fi postate aici

Citeste si:

Lacul Vacaresti, declarat arie protejata

Foto: www.ecomagazin.ro
 

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri