Lacul Vacaresti, declarat arie protejata

Lacul de acumulare Vacaresti, situat in estul Capitalei, va fi declarat arie protejata, intrucat in acest perimetru au fost identificate mai mult de 90 de specii de pasari rare, iar zona ar putea deveni spatiu pentru agrement, a declarat marti ministrul Mediului, Rovana Plumb.

“Economia verde inseamna sa obtinem bunastare sociala, reducand in acelasi timp riscurile de mediu si deficitul ecologic. Conservarea habitatelor naturale este parte esentiala a economiei verzi, in cadrul managementului sustenabil al terenurilor”, a subliniat ministrul Mediului.

Sectorul 4 ar putea deveni destinatie turistica

Rovana Plumb considera ca zona Vacaresti, despre care se spune ca ar fi Delta Capitalei, ar putea fi utilizata chiar in scopuri turistice:  “Zona lacului Vacaresti a fost recucerita de natura. Noi vrem sa ne asiguram ca natura este repusa in drepturi, dar in acelasi timp sa reparam si sa protejam, pentru ca acest loc sa devina o destinatie turistica a Bucurestiului si a Romaniei”.

Rovana Plumb a prezentat intentiile Ministerului Mediului in timpul vizitarii zonei lacului Vacaresti. Rovana Plumb a venit insotita de ambasadorul Argentinei in Romania, Claudio Perez Paladino, de Remus Cernea, consilier de stat al primului-ministru si de reprezentanti ai ONG-urilor de protectie a mediului.

Pe de alta parte, ministrul Mediului a precizat ca vor fi respectate drepturile de proprietate ale celor care detin acte pentru parti din terenul din aceasta zona.

De asemenea, ministrul a declarat ca vor fi respectati toti pasii legali, de la finalizarea studiului stiintific pana la supunerea spre aprobare in Consiliul Local al Sectorului 4, continuand cu propunerea de Hotarare de Guvern, care va fi supusa dezbaterii si aprobarii.

“Delta Capitalei” – 180 hectare

Ambasadorul Argentinei in Romania, Claudio Perez Paladino, a prezentat cu aceasta ocazie proiectul unei zone similare din Buenos Aires.

Zona despre care se spune ca ar fi Delta Capitalei, cunoscuta ca Lacul Vacaresti, ocupa aproximativ 180 de hectare in sectorul 4.

In zona au fost observate aproximativ 90 de specii de pasari, multe dintre ele protejate in Europa.

Potrivit unui reportaj televizat, intreaga zona este in litigiu intre Ministerul Mediului si o firma privata care, in ianuarie 2003, a primit in concesiune terenul pentru 49 de ani, ca sa ridice o baza sportiva.

Zona fara potential imobiliar

Cateva asociatii militeaza ca acest loc sa devina rezervatie naturala.

Conform legii, propunerile pentru instituirea regimului de arie naturala protejata pot fi facute de orice persoana fizica sau juridica.

Fostul comisar general al Garzii Nationale de Mediu, Silvian Ionescu, declara, in mai 2011, ca Lacul Vacaresti nu va putea fi folosit pentru dezvoltari imobiliare, iar lucrarile de amenajare a acestuia ar trebui sa fie finalizate, intrucat lacul poate avea efecte benefice majore pentru mediu.

"Lacul nu mai poate fi folosit pentru constructii. Fundul lacului este o mlastina", a afirmat seful de atunci al Garzii Nationale de Mediu.

Ziua Mondiala a Mediului

Vizita ministrului Plumb la lacul Vacaresti a fost prilejuita de sarbatorirea Zilei Mondiale a Mediului, ziua de 5 iunie marcand 40 de ani de cand institutiile guvernamentale, administratiile locale, asociatiile de tineri, organizatiile nonguvernamentale sau mass-media trag alarma cu privire la necesitatea protejarii mediului.

Tema evenimentului stabilita pentru acest an este "Economia Verde: Te include si pe tine?".

Celebrarea Zilei Mondiale a Mediului a inceput in 1972, iar data de 5 iunie este dedicata tuturor celor care incearca sa asigure o lume mai curata, mai verde si mai luminoasa generatiilor viitoare.

Comentariile tale pot fi postate aici

Gabriel Botezatu

Mihai Diac

spot_img

Ultimele știri