Negociatorii UE au ajuns la un acord referitor la controversatul regulament privind refacerea naturii

Negociatorii UE au ajuns la un acord referitor la controversatul regulament privind refacerea naturii, iar textul final include obligația de a restaura o parte din terenurile agricole. Noul regulament  privind refacerea naturii convenit cu statele membre stabilește ca obiectiv restaurarea a cel puțin 20% din suprafețele de teren și apă ale UE până în 2030 și toate ecosistemele care necesită refacere, până în 2050. În ciuda opoziției puternice din partea Partidului Popular European (PPE) de centru-dreapta, acordul final include obligația de a reface anumite terenuri agricole, fără a stabili totuși ținte numerice în acest sens.

  • Țările UE trebuie să refacă cel puțin 30% din zonele de habitat acoperite de noul regulament până în 2030, 60% până în 2040 și 90% până în 2050.
  • Sunt stabilite ținte pentru refacerea turbăriilor drenate, pentru reducerea emisiilor din sectorul agricol și pentru îmbunătățirea biodiversității.
  • Este inclusă o ,,clauză de forță majoră” prin care prevederile pentru ecosistemele agricole pot fi suspendate temporar în circumstanțe excepționale.

Țintele convenite

Negociatorii au convenit ca țările UE să restaureze cel puțin 20% din suprafețele de pământ și 20% din suprafețele acvatice până în 2030 și toate ecosistemele care necesită refacere până în 2050. Pentru a atinge aceste obiective, țările din UE trebuie să refacă cel puțin 30% din tipurile de habitate acoperite de noua lege până în 2030, ajungând la 60% până în 2040 și 90% până în 2050.

Statele membre vor trebui să adopte, printr-un proces deschis, transparent și inclusiv, planuri naționale de refacere care să detalieze modul în care intenționează să atingă aceste obiective. În conformitate cu poziția Parlamentului European, țările din UE ar trebui să acorde prioritate zonelor situate în siturile Natura 2000 până în 2030.

Ecosistemele agricole

Refacerea turbăriilor drenate este una dintre măsurile cu cel mai bun raport cost-eficiență pentru reducerea emisiilor în sectorul agricol și îmbunătățirea biodiversității. Prin urmare, statele membre ale UE trebuie să pună în aplicare măsuri de refacere pentru solurile organice utilizate în agricultură, care constituie turbării drenate, pe cel puțin 30% din aceste zone până în 2030, 40% până în 2040 și 50% până în 2050, dar rehidratarea va rămâne opțională pentru fermieri și proprietarii privați de teren.

Statele membre ale UE trebuie, de asemenea, să inverseze declinul populațiilor de polenizatori cel târziu până în 2030 și să realizeze ulterior o tendință ascendentă măsurată cel puțin la fiecare șase ani.

Alte ecosisteme

Până în 2030, trebuie să fie plantate încă trei miliarde de copaci în UE și cel puțin 25 000 km de râuri trebuie să fie restaurate pentru a deveni râuri cu curgere liberă.

Țările din UE trebuie, de asemenea, să se asigure că până în 2030 nu există o pierdere netă în suprafața națională totală a spațiilor verzi urbane și a arborilor urbani în zonele de ecosisteme urbane, în comparație cu 2021. După 2030, acestea trebuie să crească, cu progrese măsurate la fiecare șase ani.

Finanțarea și ,,clauza de forță majoră”

Textul final introduce o ,,clauză de forță majoră” care poate fi activată de Comisia Europeană în cazul unei crize alimentare, ceea ce ar permite țărilor UE să suspende implementarea noilor reguli timp de un an. De asemenea, se precizează că nu ar trebui luate fonduri suplimentare din Politica Agricolă Comună sau Politica Comună de Pescuit pentru finanțarea măsurilor de refacere și solicită Comisiei Europene să propună noi opțiuni de finanțare pentru a sprijini statele membre în aplicarea noii legislații.

Următorii pași

Acest acord politic privind refacerea naturii trebuie să treacă printr-un vot final în Parlamentul European și în Consiliul UE înainte ca legislația să poată intra în vigoare. Nu este clar deocamdată dacă PPE va susține în totalitate acordul, iar liderul grupului, Christine Schneider, a declarat că documentul trebuie discutat cu membrii PPE. După ce noul regulament va fi publicat în Jurnalul Oficial al UE, documentul va intra în vigoare după 20 de zile.

Citește și:

SOR despre Legea Refacerii Naturii: Parlamentarii europeni au sacrificat multe obligații și ținte critice

Grupul Verzilor susține o lege a UE privind restaurarea naturii

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri