În România, dacă numai 20% din achizițiile publice ar fi de produse și servicii ecologice, s-ar forma o piață de 20 miliarde de lei de produse și servicii verzi.
Centrul pentru Politici Durabile Ecopolis și Fundația Terra Mileniul III desfășoară din septembrie 2013 un proiect care își propune să promoveze Legea Achizițiilor Publice Verzi în România. Cu sprijinul Ministerului Mediului și Schimbărilor Climatice, care a redactat draftul de lege și al Coaliției pentru Mediu din România, partenerii în proiect au reușit să definitiveze cadrul legislativ necesar pentru a facilita autorităților publice accesul la produse calitative și sustenabile, prin care acestea să-și micșoreze impactul asupra mediului.
Opt dezbateri publice în toată țara au reunit peste 150 de autorități publice locale, centrale, ONG-uri, producători și furnizori de produse și servicii ecologice, care și-au exprimat opinia pe proiectul de lege. În urma acestor dezbateri a rezultat un raport depus la MMSC.
Un studiu comparativ între statele membre UE evidențiază diferențele de politici publice care susțin achizițiile verzi în funcție de specificul fiecărui stat și face recomandări pentru o strategie coerentă APE în România.
O campanie publică, în cadrul căreia vor fi difuzate 5 mini-documentare cu producatori și furnizori verzi, un spot ilustrativ și diferite materiale informative, va susține traseul legii în Parlament.
Campania va încerca să atragă suportul unor politicieni, va informa peste 1.000 de autorități publice, parlamentari și factori interesați.
Site-ul www.achizitiiverzi.ro va constitui un prim pas în încercarea de a crea soluții de suport pentru autoritățile publice care vor achiziționa produse ecologice. Aici se găsesc fișele de criterii verzi ale CE, cadrul legislativ existent la nivel național și european, precum și o bază de produse și servicii, care până în prezent numără peste 150 de produse. Pentru mai multe informații vă rugăm să consultați www.achizitiiverzi.ro și www.ecopolis.org.ro și să ne scrieți la echipa@ecopolis.org.ro.