Rezervele de gaze ale României, stabilite și în funcție de cât de grași sunt porcii mistreți în ajunul iernii

Comportamentul animalelor sălbatice este unul din factorii importanți pentru Romgaz atunci când se stabilesc stocurile de gaze pentru iarnă, potrivit declarațiilor făcute marți, în cadrul unei conferințe, de către directorul comercial al companiei, Vasile Ciolpan.

gaze naturale

Când ne facem prognozele despre cât de grea va fi iarna, luăm în considerație și comportamentul animalelor, cum se pregătesc dânsele de iarnă. De exemplu, când începe migrația păsărilor, cât de adânc își face broasca țestoasă vizuina, cât de grași sunt porcii mistreți în ajunul iernii”, a explicat  Ciolpan, în cadrul conferinței. „Ne așteptăm la o iarnă geroasă și lungă”, a concluzionat acesta.

Potrivit declarațiilor sale, în acest moment, în depozite există 2,3 miliarde de metri cubi de gaze naturale. Necesarul stabilit de Autoritatea de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) este de 1,7 miliarde metri cubi.

Prezentă în cadul conferinței, Florinela Georgescu, directorul executiv al  Administrației Naționale de Meteorologie (ANM, a precizat că iarna care urmează se va înscrie în mediile climatologice, care, pentru lunile ianuarie și februarie, înseamnă temperaturi negative, și nu sunt excluse perioade de îngheț.

La afirmația că iarna va fi lungă, din punctul de vedere al specialistului trebuie să facem niște precizări. Va fi lungă din punctul de vedere al persistenței stratului de zăpadă, din punctul de vedere al temperaturilor? Să nu uităm că, în anii trecuți, lunile martie au avut evenimente meteorologice mai severe decât în ianuarie și februarie. Așa s-a întâmplat și anul acesta. Februarie a fost extraordinar de cald, după care în marte și aprilie am avut episoade de ninsoare. Pe de altă parte aș dori să fac o precizare apropo de comportamentul animalelor. Din păcate modificările din mediul înconjurător pot influența și comportamentul animalelor. Să nu uităm că, anul acesta sau în urmă cu doi ani, din cauza vremii calde din lunile ianuarei și februarie, urșii s-au trezit din hibernare și apoi au fost surprinși de vremea rece”, a explicat Florinela Georgescu.

 

spot_img

Ultimele știri