Neandertalienii nu erau chiar asa de primitivi: Isi construiau case din oase de mamut, au descoperit cercetătorii

Neandertalienii nu erau chiar asa de primitivi, cum au fost ilustrati pana acum – in urma unor noi studii s-a descoperit ca ei isi construiau case din oase de mamut. Arheologii au dat de ramasitele unei cladiri a neandertalienilor, de acum 44.000 de ani, care a fost construita din oase provenind de la mamuti.

Despre cladirea circulara, scrie The Telegraph, care masoara aproximativ 8 metri latime, se crede ca este primul exemplu de locuinta domestica ridicata din oase.

Neandertalii, care au disparut in urma cu 30.000 de ani, erau considerati initial doar niste nomazi primitivi care foloseau pesterile pe post de adapost.

Noile descoperiri sugereaza insa ca acesti predecesori stravechi ai oamenilor obisnuiau sa se stabileasca si sa traiasca perioade mai lungi in anumite zone.

Analiza a fost efectuata de Muzeul National de Istorie Naturala din Paris, si ea a scos la iveala si faptul ca multe dintre aceste oase erau sculptate si decorate cu pigmenti.

„Neandertalienii alegeau special pentru constructie oasele celui mai mare mamifer care exista in acel moment, mamutul lanos. Oasele de mamut au fost selectate in mod deliberat – erau lungi si plate, colti si vertebre conectate – care erau aranjate circular. Utilizarea oaselor ca elemente de constructie poate fi apreciata ca o anticipare a variatiilor climatice. Lipsa lemnului i-a determinat pe oamenii care traiau in climatul rece dintr-un mediu deschis,  sa foloseasca oase pentru a construi protectii impotriva vantului”, a declarat Laëtitia Demay, arheologul care a condus acest studiu. 

Structura construita din oase de mamut a fost gasita langa orasul Moldova din estul Ucrainei, la un sit descoperit in 1984. A fost construit din 116 oase mari, inclusiv cranii de mamut, maxilar, 14 colti si oase provenind de la membrele inferioare.

Foto: The Telegraph

Florin Tulbure

spot_img

Ultimele știri