In Romania exista o retea neoficiala a valorificarii deseurilor, care functioneaza ilegal, paralel cu reteaua oficiala. Reteaua “neagra” este cel putin la fel de rentabila din punct de vedere economic, dar extrem de nociva pentru mediul ambiant.
Acestea ar fi concluziile unei mese rotunde organizata de Comisia pentru Administratie Publica si Protectia Mediului din Senatul Romaniei.
Piata deseurilor electronice si electrocasnice (DEEE) din Romania este estimata la 30.000 de tone pe an, considera Marius Costache, director general al firmei Green Weee.
Din aceasta cantitate, circa 10.000 de tone ar reprezenta doar frigiderele care se dezmembreaza ilegal. Numai demontarea acestor aparate de persoane neautorizate si neinstruite in domeniu trimite in atmosfera circa 60 de tone CRC pe an.
Deseurile electrice si electrocasnice ar trebui recuperate de magazinele care vand asemenea aparate sau de firme specializate in colectarea DEEE. Totusi, din comoditate, foarte multe familii prefera sa le arunce la cel mai apropiat container destinat deseurilor menajere sau sa le cedeze, contra unor sume derizorii, unor intermediari. Acestia dezembreaza aparatele electrice in conditii improprii, vand la fier vechi o parte din componente, iar restul le arunca din nou.
Datorita acestui mecanism “economic”, din cele 3,63 kilograme DEEE generate anual de o gospodarie din Romania, doar 1,12 kilograme intra in circuitul recuperarii legale, considera Liviu Popeneciu, presedintele Asociatiei Romane pentru Reciclare RoRec.
Colectarea selectiva a deseurilor este impusa de normele UE nu doar din considerente ecologice, ci si economice. “Europa este o regiune relativ saraca in materii prime si resurse energetice, dar cu o industrie foarte puternica si un consum foarte mare”, explica Liviu Popeneciu.
Moloz in containerele DEEE, tuburi fluorescente amestecate cu carton
Potrivit normelor UE, adoptate si in Romania, toate localitatile trebuie sa realizeze colectarea selectiva a deseurilor. Exista insa foarte multe situatii de incalcare a acestei cerinte, fie din neglijenta, fie din necunoastere.
Cateva exemple prezentate de Marius Costache sunt containerele destinate colectarii DEEE, dar folosite pentru depozitarea molozului din constructii, sau tomberoanele destinate deseurilor din carton, in care se arunca tuburi fluorescente – ambalate, ce-i drept, in cutii de carton.
Chiar si campaniile oficiale special destinate colectarii DEEE au fost subminate de colectorii “informali”, care au venit la usa unor gospodarii cu putin timp inaintea celor oficiali si au lansat o oferta de nerefuzat: “Decat sa le dai lor frigiderul pe gratis, mai bine mi-l dai mie pe cinci lei”.
In Romania functioneaza 52 de operatori autorizati pentru tratarea si reciclarea DEEE. Din pacate, nici activitatea acestora nu este sigura, intrucat multe dintre aceste firme practica “tratarea neconforma” a DEEE. Mai exact, “se bazeaza pe dezasamblarea manuala, inclusiv pentru deseurile periculoase”, avertizeaza Marius Costache.
In cazul unor asemenea procedee, substante toxice, precum mercurul sau freonul, ajung sa contamineze mediul. Pe de alta parte, multe componente ale DEEE se pierd in fluxul altor deseuri, de exemplu in cel al fierului vechi.
Cazurile cele mai fericite se finalizeaza ca intr-unul din judetele Romaniei, unde oamenii au decis sa invite firma specializata in DEEE pentru a ridica deseurile abandonate in urma unei asemenea “reciclari” manuale. Din pacate, nici firmele specializate in colectarea DEEE nu pot rezolva integral problema.
Un caz particular a fost semnalat de Gheorghe Nedelcu, reprezentantul firmei Daikin. In cazul echipamentelor de aer conditionat, doar firmele care fac instalarea acestora au specialisti care stiu sa le dezasambleze. Dar aceste firme nu au ca obiect de activitate si colectarea DEEE. “In mod normal, ar trebui sa vina un electronist care sa colecteze freonul si uleiul, apoi sa faca dezasamblarea. Altfel, vine un om care deschide doi robineti, da drumul la freon in atmosfera, taie tevile de cupru si arunca restul la gunoi. Freonul 22 este acum interzis, dar mai exista in exploatare multe instalatii cu freon 22”, explica Gheorghe Nedelcu.
Ne asteapta amenzi de 200.000 de euro pe zi
Daca statul roman nu va lua masuri drastice pentru a impune colectarea selectiva a deseurilor, amenzile care vor fi dictate de Comisia Europeana la finalul unor proceduri de infringement se ridica la 200.000 de euro pe zi, a avertizat Marius Costache.
In fata tuturor problemelor semnalate de reprezentantii firmelor, replica Ministerului Mediului si Padurilor, exprimata de ministrul Laszlo Borbely, a fost concisa: “Am dat dispozitie Garzii de Mediu, care face controale la primariile din toata tara, pentru a verifica daca se realizeaza colectarea selectiva. Avem controale si la REMAT. Asteptam aprobarea Legii privind regimul deseurilor, care este acum la Camera Deputatilor”.
Foto: www.wealthywaste.com/advantages-of-recycling-plastic
Citeste si:
Legea privind regimul deseurilor, adoptata de Camera Deputatilor