PDF-ul "verde", creat de WWF, poate fi descarcat de pe Internet

Pentru a reduce consumul mondial de hartie, organizatia internationala de mediu, World Wide Fund (WWF), a creat deja un format de fisier PDF care nu poate fi imprimat pe hartie, informeaza site-ul elvetian "24 heures".

PDF-ul verde a  fost conceput de membrii WWF din Germania, poate fi descarcat gratuit de pe Internet si face parte dintr-o campanie menita sa atraga atentia si asupra provenientei marcilor de hartie utilizate de consumatori.

Initiativa a fost luat de cei de la WWF pentru a reduce consumul mondial a milioane de tone de hartie, folosite anual pentru imprimante.

Inventarea PDF-ului verde ii poate agasa, cu siguranta, pe adeptii printurilor. Poate insa, in acelasi timp, sa salveze de la distrugere mii de paduri taiate pentru imprimarea documentelor care, mai devreme sau mai tarziu, sfarsesc tot la cosul de gunoi.

Risipa de hartie inseamna disparitia padurilor si a animalelor salbatice

WWF reaminteste ca industria hartiei participa anual la despaduriri punand astfel in pericol numeroase zone naturale de pe glob si, odata cu ele, specii intregi de animale salbatice, cat si populatiile indigene.

Cotidianul britanic "The Guardian" ramane sceptic insa in legatura cu aceasta inventie a WWF si pune niste intrebari. "Daca hartia pe care o cumparam provine din paduri durabile, nu reprezinta oare acest lucru un mod de a garanta dezvoltarea spatiilor verzi pe Terra?", scrie "The Guardian". O alta intrebare a jurnalistilor britanici este legata de consumul destul de mare de electricitate, necesar pentru a parcurge un astfel de document ale carui dimensiuni sunt impresionante: "Nu consumam oare mai multe resurse naturale folosind curentul electric in locul hartiei?".

WWF raspunde insa ca unul dintre scopurile campaniei sale este si acela de a atrage atentia oamenilor asupra marcilor de hartie pe care le folosesc. Atunci cand cumpara hartie ei trebuie sa evalueze calitatea procesului de fabricatie a acestui produs, luand in calcul factori cum ar fi administrarea padurilor din care provine lemnul utilizat, folosirea fibrelor reciclate, emisiile de dioxid de carbon, cantitatea de deseuri generata, precum si poluarea apelor de catre unitatile de prelucrare a lemnului. WWF ii invita in final pe toti cei care sunt tentati sa imprime tot felul de documente fara rost sa se gandeasca de doua ori inainte de a da click pe "imprima".

Mihaela Pavnutescu
 

spot_img

Ultimele știri