Planeta se lupta in prezent sa sustina peste 7 miliarde de oameni. Iar numarul populatiei globale este in continua crestere, estimandu-se o crestere de aproximativ 134 milioane de oameni pe an, actualele prognoze indicand ca populatia va ajunge la 10,5 miliarde pana in 2050.
Specialistii de la Universitatea Minesota au studiat cum va afecta cererea de alimente aceasta crestere a populatiei globale.
Echipa prevede ca cererea de alimente va creste cu 100% pana in 2050, dar ea poate fi satisfacuta prin agricultura intensiva. O problema majora reprezentata de presiunea pusa pe sistemele agricole este cea a mediului, care va fi si mai grav afectat decat este deja.
”Intensificarea strategica a productiei agricole in natiunile dezvoltate sau mai putin dezvoltate ar reduce pagubele aduse mediului prin productia de hrana, si va oferi o rezerva mai echitabila de alimente pe glob”, a declarat Jason Hill, unul dintre cei care a participat la acest studiu, citat de Earthtimes.org.
Insa acesta este cel mai bun scenariu, fiind posibil ca emisiile de gaze cu efect de sera datorate agriculturii sa se dubleze odata cu cererea de alimente. De asemenea, necesitatea de a transforma terenurile pana acum neutilizate, pentru a face fata cererii de mancare, va avea un impact serios asupra mediului si climei.
Pentru a evita defrisarea si utilizarea defectuoasa a ingrasamintelor, trebuie efectuata o modernizare a modului in care se face agricultura, si adusa pe aceeasi linie cu standardele tarilor in curs de dezvoltare. David Tilman, profesor de ecologie, a precizat ca studiul lor a aratat ca ecosistemele pot fi protejate prin suportul si educarea natiunilor sarace.
Foto: Earthtimes.org