Ideea confectionarii unor locuinte din paie, desi pare depasita de realitatea secolului XXI, a fost “reinviata”, in Romania, printr-un proiect al profesorului Tom Rijven – specialist francez in domeniul constructiilor ecologice.
Proiectul a fost pus in opera la 90 de kilometri de Bucuresti, in satul Carligu Mare din comuna Glodeanu – Silistea, judetul Buzau, si prezentat, la final, intr-o conferinta sustinuta la Universitatea de Arhitectura si Urbanism “Ion Mincu”.
Casa din baloti de paie a fost construita de voluntarii asociatiei Eco Habitat, condusa de arhitectul Catalina Grigore, care grupeaza tineri licentiati in mai multe domenii – arhitectura, constructii, istorie, arte.
Pe santier, voluntarii au fost coordonati de profesorul Rijven. Constructia locuintei a durat o luna de zile, in perioada septembrie – octombrie 2011.
Peretii casei au fost ridicati din baloti de paie suprapusi. Alaturi de materiale vegetale, constructorii au folosit si alte resurse naturale – pamant si scandura, precum si materiale recuperate – anvelope auto si pet-uri din plastic.
Calitatile unei asemenea constructii, prezentate de Tom Rijven si de membrii Eco Habitat, sunt costul redus, rezistenta la miscari seismice, utilizarea eficienta a resurselor locale, precum si buna izolatie termica si fonica.
Drept dovada a viabilitatii unor asemenea idei arhitectonice, in Franta exista chiar o retea de constructii cu baloti de paie, denumita “Compaillons”.
In Romania, prima casa din baloti de paie va fi locuita de membrii unei familii defavorizate din comuna Glodeanu.