Beneficiile plimbărilor în natură asupra sănătății fizice și mentale

Beneficiile timpului petrecut în natură au fost înțelese și valorificate de numeroase popoare antice, iar în ultimii ani știința modernă a confirmat efectele pozitive pe care mediul natural le are asupra organismului uman.

beneficiile naturii

În ultimii ani, terapia cu ajutorul naturii și tehnici ca „forest bathing” au crescut în popularitate, pe măsură ce efectele negative ale vieții în mediul urban s-au făcut din ce în ce mai simțite. Conform ONU, 54% din populația lumii locuia în zone urbane în 2014, proporție care va ajunge la 66% până în 2050. Pe lângă efectele negative ale poluării aerului, ultimele studii arată că viața în oraș crește riscul afecțiunilor psihice, accentuând stresul și anxietatea.

În Japonia, o tradiție antică încearcă să aducă un echilibru între viața urbană și natură. Shinrin-yoku, sau „forest bathing”, este practica în care oamenii petrec timp îndelungat în locuri împădurite, pentru a profita de efectele lor benefice.

Beneficiile timpului petrecut în natură

În ultimii ani, oamenii de știință au descoperit cum funcționează elementele naturii pentru a ne vindeca. Timpul petrecut în natură reduce stresul, anxietatea și depresia, reducând secreția hormonilor de stres. De exemplu, ionii negativi din aer și lumina soarelui diminuează depresia, iar priveliștile naturale reglează ritmul cardiac și tensiunea arterială. Sunetele naturii au un efect benefic asupra minții, diminuând stresul.

Conform unui studiu, doar trei zile și două nopți petrecute într-un loc împădurit întăresc sistemul imunitar, reduc șansele unor boli cardiovasculare, cresc vitalitatea și oferă o stare de bine care durează până la o săptămână.

Uleiurile esențiale ale copacilor, cum ar fi fitoncidele, oferă energie, întăresc sistemul imunitar și au proprietăți antibotice. Pădurile au și efecte fiziologice asupra corpului, stimulând secreția hormonului dehidroepiandrosteron, care protejează corpul împotriva diabetului, a bolilor cardiovasculare și a obezității, și crescând nivelurile de adiponectină, un hormon care protejează împotriva bolilor cardiovasculare. Alte studii arată că plimbările în pădure contribuie la formarea celulelor care luptă împotriva cancerului. Microbii din sol și din aer contribuie la sănătatea sistemului imunitar și combat bolile psihice.

Practica Shinrin-yoku

Shinrin-yoku a fost denumită astfel în 1982 de către Tomohide Akiyama, pe atunci Ministru al Pădurilor în Japonia, care a promovat plimbările în natură ca metodă de a contracara afecțiunile fizice și psihice cauzate de viața modernă.

carturesti.ro

Tradiția shinrin-yoku presupune plimbările prin pădure, exerciții fizice, admiratul naturii, folosind cele cinci simțuri. Mediul înconjurător este explorat prin intermediul privirii, auzului, gustului, mirosului și al simțului tactil. Plimbările sunt complementate de mese echilibrate cu alimente organice de la ferme locale.

O parte dintre beneficiile timpului petrecut în pădure sau lângă un râu pot fi simțite și în locuri amenajate, cum ar fi parcurile. Așa că oricând aveți ocazia, vă puteți bucura de efectele benefice ale naturii chiar dacă locuiți în oraș.

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri