text de Dana Caratas, coordonator comunicare WWF Programul Dunare-Carpati Romania
Natura 2000 reprezinta o retea de zone protejate desemnate la nivel european, ale carei scopuri sunt conservarea habitatelor naturale si a speciilor de plante si animale periclitate, precum si managementul responsabil al acestor zone.
Reteaua Natura 2000 include, in prezent, 20.000 de situri in tarile membre UE, aproximativ o cincime din suprafata acestora (exclusiv Romania si Bulgaria). In Slovenia, siturile Natura 2000 reprezinta 35% din suprafata tarii, in Spania – 23,5%, in Danemarca – 23,8%, Grecia – 20,9%, Olanda – 18,1%, Slovacia – 18,3%, Portugalia – 17,9%.
Prin aderarea la Uniunea Europeana, Romania avea obligatia sa inventarieze si sa trimita Comisiei Europene lista cu siturile propuse pentru a fi incluse in reteaua de zone protejate Natura 2000, pana la 1 ianuarie 2007.
Lista partiala, transmisa de Ministerul Mediului catre UE in iunie 2007, include atat arii protejate declarate conform legislatiei nationale (pe criterii stiintifice, culturale, istorice, arheologice si ale peisajului), cat si zone noi, declarate situri Natura 2000 pe criterii strict stiintifice, conform legislatiei UE – Directiva Habitate si Directiva Pasari. Suprafata zonelor propuse drept situri Natura 2000 reprezinta aproximativ 14% din teritoriul Romaniei.
Managementul siturilor va trebui sa tina cont de faptul ca Natura 2000 este, in primul rand, un instrument de conservare a biodiversitatii. In multe situatii, speciile si habitatele protejate in siturile Natura 2000 au aparut si s-au mentinut ca urmare a activitatilor umane de exploatare durabila a resurelor naturale. Asadar, in majoritatea siturilor Natura 2000 se vor mentine activitatile economice, cu accent deosebit pe conservarea speciilor si habitatelor pentru care au fost declarate. Planurile de management ale siturilor Natura 2000 vor include acele activitati economice care ajuta la mentinerea si protejarea naturii si a mediului:
- activitati agricole traditionale, unele dintre acestea necesare pentru mentinerea peisajelor (de exemplu, pajistile montane);
- cultivarea si obtinerea produselor ecologice – legume, fructe, produse lactate, carne, sucuri de fructe;
- activitati de vanatoare si pescuit, cu conditia ca siturile Natura 2000 sa-si pastreze obiectul conservarii. Aceste activitati vor respecta masurile minime de management pentru speciile de interes comunitar, de exemplu: respectarea perioadelor de reproducere, cuibarit, popas si iernat;
- exploatarea masei lemnoase – in functie de habitatul/specia pentru care zona a fost declarata sit Natura 2000;
- constructii din materiale traditionale, in acord cu arhitectura zonei;
- activitati de promovare si dezvoltare ale turismului durabil, cu accent pe ecoturism.
Nu vor fi permise in zonele protejate constructiile si lucrarile de infrastructura care afecteaza habitatele/speciile pentru care zona a fost declarata sit Natura 2000. Exceptie fac acele lucrari care sunt importante pentru siguranta oamenilor sau de importanta nationala. Conform legislatiei in vigoare, activitatile din siturile Natura 2000 se vor supune procedurii de evaluare a impactului de mediu, daca lucrarile prevazute afec teaza habitatele si/sau speciile pentru care acea arie a fost declarata sit Natura 2000. Evaluarea impactului asupra mediului nu va fi insa necesara pentru activitatile zilnice; de asemenea, declararea unei zone ca sit Natura 2000 nu va afecta dreptul de proprietate asupra terenurilor. Daca vor exista activitati care trebuie stopate datorita declararii unei zone drept sit Natura 2000, fermierii, proprietarii, administratorii si concesionari de terenuri vor primi plati compensatorii.
WWF Programul Dunare-Carpati Romania se implica activ in desemnarea, documentarea si realizarea planurilor de management pentru zone propuse pe lista siturilor Natura 2000, in cadrul proiectului Life Natura, finantat de UE.
WWF Programul Dunare-Carpati Romania este membru fondator si coordonator al Coalitiei Natura 2000, o retea din care fac parte peste 40 de organizatii neguvernamentale care lucreaza pentru implementarea si promovarea retelei Natura 2000 in Romania.
Detalii la: www.panda.org/romania,
www.lifenatura2000.ro.