NATO își propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră

NATO îşi propune să reducă emisiile de gaze cu efect de seră civile şi militare cu cel puţin 45% până în 2030 şi să fie neutră din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050, a declarat, marţi, secretarul general Jens Stoltenberg, când a anunţat primele obiective ale alianţei cu privire la emisii, relatează Reuters.

Nu va fi uşor, dar se poate realiza”, a afirmat Jens Stoltenberg într-un discurs în marja summitului NATO de la Madrid.

Toţi aliaţii s-au angajat să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră ca parte a acordului de la Paris”, a adăugat el.

El a subliniat că obiectivul va putea fi îndeplinit prin „adaptarea armatelor” statelor membre NATO, precum şi prin utilizarea intensivă a tehnologiei ecologice, cum ar fi sursele regenerabile, combustibili sintetici ecologici şi soluţii mai eficiente din punct de vedere energetic.

Liderii statelor membre ale Organizaţiei Tratatului Atlanticului de Nord (NATO) se reunesc la 29-30 iunie 2022, la Madrid, într-o întâlnire importantă la nivel înalt pentru viitorul organizaţiei precum şi în contextul situaţiei tensionate de la graniţa flancului estic al NATO dat fiind conflictul din Ucraina.

În 28-29 iunie 2022, este organizat, în marja summitului, Forumul Public NATO, de către Institutul Regal Elcano, German Marshall Fund, Atlantic Council şi NATO. În cele două zile de discuţii, experţi invitaţi şi oficiali ai statelor Alianţei discută pe marginea provocărilor cu care se confruntă în prezent organizaţia.

Prezent la Madrid pentru summit, preşedintele american Joe Biden a declarat că Spania găzduieşte un summit al NATO „cu adevărat istoric”. Biden s-a întâlnit cu Regele Felipe al VI-lea al Spaniei și cu premierul Pedro Sanchez. În discursul său, și liderul de la Casa Albă a menționat schimbările climatice printre provocările cu care se confruntă lumea.

Citește și: Emisiile de CO2 din consumul de energie au crescut cu peste 6% în 2021

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri