Un grup de națiuni insulare din Pacific au declarat stare de urgență climatică

Mai multe națiuni insulare din Pacific au declarat stare de urgență climatică, criticând statele dezvoltate pentru lipsa unor măsuri radicale prin care să evite „consecințele grave” pe care insulele le vor înfrunta. Acestea riscă să devină nelocuibile încă din 2030.

Declarația numită Nadi Bay a fost semnată de liderii statelor Fiji, Kiribati, Nauru, Micronezia, Insulele Marshall, Insulele Solomon, Vanuatu, Timor Leste și Tonga în cea de-a doua zi a întâlnirii Forumului Insulelor din Pacific (PIF), care a avut loc în Fiji.

În cadrul documentului, națiunile cer oprirea exploatării cărbunelui și renunțarea la subvenții pentru combustibili fosili. Statele ar trebui să își respecte obligațiile stabilite în Convenția-cadru a Organizației Națiunilor Unite privind schimbările climatice. De asemenea, declarația cere guvernelor statelor cu un nivel ridicat de emisii care încetinesc progresul privind schimbările climatice să țină cont de știința climei și să își „schimbe în mod urgent direcția în beneficiul tuturor, inclusiv a oamenilor din propriile țări.”

Conform declarației, producătorii de combustibili fosili trebuie să respecte „responsabilitatea urgentă și obligația morală” de a își opri dezvoltarea.

Statele insulare din Pacific cer Australiei să renunțe la cărbune în următorii 12 ani

Fenton Lutunatabua, director regional la organizația 350.org, a aplaudat declarația, care „face clar faptul că amploarea curentă a crizei climatice cere măsuri urgente de eliminare a cărbunelui și a altor combustibili fosili”.

„Această declarație vizionară este un testament al voinței oamenilor din Pacific, care și-au determinat politicienii să se angajeze în luarea măsurilor de combatere a crizei climatice. Viitorul colectiv al oamenilor din Pacific depinde de capacitatea noastră de a ne opune industriei combustibililor fosili care alimentează această criză climatică, îndreptându-ne spre soluții echitabile și juste care se concentrează pe oameni.”

spot_img

Newsletter-ul de mediu

Ultimele știri